Hoe zwaar weegt de asielcrisis? ‘Als het kabinet ergens over struikelt, dan zou dit het zijn’
Het kabinet kampt met de nodige crises, maar het migratieprobleem is er eentje waar het kabinet mogelijk over kan vallen. Dat zegt parlementair verslaggever bij WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Als wij het in de gangen in Den Haag hebben over waar het kabinet over kan struikelen, dan zou het dit zijn", doelt Smits op de asielcrisis. "Als het erger wordt dan vorige zomer, dan is het een kabinetscrisis in wording."
Oplossingen van Van der Burg
Voorlopig zit er nog weinig verbetering in. Het aantal asielzoekers dat komende periode naar Nederland komt wordt ingeschat op ruim 70.000 en daarvoor zijn 20.000 extra opvang plekken nodig. Er gaat bijna 9 miljard euro extra ter bestrijding van de asielcrisis, maar zet dit genoeg zoden aan de dijk?
Staatssecretaris Eric van der Burg legde eerder in WNL Op Zondag uit met welke problemen hij momenteel zit. "Het is pleisters plakken totdat ik de spreidingswet heb waarmee wij meer capaciteit kunnen creëren als het gaat om opvang." Daarnaast wacht de bewindsman er nog op om Europese afspraken te maken om de instroom te beperken en om afspraken te maken met landen van herkomst over terugkeren.
Gesteggel binnen coalitie
De oplossingen waar Van der Burg mee komt zijn geen oplossingen voor de nabije toekomst. De spreidingswet, als die er komt, kan pas ingaan in januari volgend jaar. Daarnaast gaan de deals die Nederland wil sluiten in Europa en met landen van herkomst ook niet over één nacht ijs.
Het is ook iets waar de coalitie eindeloos over praat. Het zijn in de ogen van de staatssecretaris oplossingen voor de asielcrisis, maar daar is niet elke coalitiepartij het mee eens. Het breekt de coalitie in tweeën. "Er is enorm veel gedoe over en er is constant conflict", zegt Smits. Met het CDA en de VVD in de ene hoek en D66 en ChristenUnie (CU) in de andere. "Zij kunnen het niet eens worden over hoe."
Dus kwam het CDA met een volgende oplossing: vluchtelingen een a- of b-status geven. Daarbij heeft de ene vluchteling meer rechten dan de ander. Verschil is bijvoorbeeld dat de ene vluchteling na enige tijd teruggestuurd kan worden en geen recht heeft op gezinshereniging, waar de vluchteling met de andere status die rechten wel geniet. Dat voorstel werd direct aan de kant geschoven door CU. "De oplossingen die er liggen zorgen meteen voor politiek gedoe", stelt Smits. "Het is voor Van der Burg enorm moeilijk. Hij heeft de lastigste positie van de bewindspersonen."
Buitenslapers in Ter Apel?
De oplossingen die niet morgen ingevoerd kunnen worden en het politieke gedoe binnen het kabinet leidt misschien wel tot een zeer zorgelijke vraag: krijgen wij dit jaar weer buitenslapers in Ter Apel? "Dat is niet nieuw en zagen wij aankomen. Vorig jaar was het exact ook zo het geval. Toen hebben we asielzoekers gezien die buiten moesten slapen", reageert Smits. Het kabinet riep vervolgens 'dit nooit meer'. "Gedurende het jaar werd dat 'hopelijk nooit meer' en later 'wij gaan er alles aan doen dit te voorkomen'."
Dus dit nooit meer, of toch wel? "Als je de cijfers ziet en dat het aantal enorm zal toenemen, dan weten we allemaal dat de kans heel groot is dat het toch gaat gebeuren", concludeert Smits.