main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2023 — 10:12

Hoe zwaar weegt de asielcrisis? ‘Als het kabinet ergens over struikelt, dan zou dit het zijn’

Het kabinet kampt met de nodige crises, maar het migratieprobleem is er eentje waar het kabinet mogelijk over kan vallen. Dat zegt parlementair verslaggever bij WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Als wij het in de gangen in Den Haag hebben over waar het kabinet over kan struikelen, dan zou het dit zijn”, doelt Smits op de asielcrisis. “Als het erger wordt dan vorige zomer, dan is het een kabinetscrisis in wording.”

Oplossingen van Van der Burg

Voorlopig zit er nog weinig verbetering in. Het aantal asielzoekers dat komende periode naar Nederland komt wordt ingeschat op ruim 70.000 en daarvoor zijn 20.000 extra opvang plekken nodig. Er gaat bijna 9 miljard euro extra ter bestrijding van de asielcrisis, maar zet dit genoeg zoden aan de dijk?

Staatssecretaris Eric van der Burg legde eerder in WNL Op Zondag uit met welke problemen hij momenteel zit. “Het is pleisters plakken totdat ik de spreidingswet heb waarmee wij meer capaciteit kunnen creëren als het gaat om opvang.” Daarnaast wacht de bewindsman er nog op om Europese afspraken te maken om de instroom te beperken en om afspraken te maken met landen van herkomst over terugkeren.

Gesteggel binnen coalitie

De oplossingen waar Van der Burg mee komt zijn geen oplossingen voor de nabije toekomst. De spreidingswet, als die er komt, kan pas ingaan in januari volgend jaar. Daarnaast gaan de deals die Nederland wil sluiten in Europa en met landen van herkomst ook niet over één nacht ijs.

Het is ook iets waar de coalitie eindeloos over praat. Het zijn in de ogen van de staatssecretaris oplossingen voor de asielcrisis, maar daar is niet elke coalitiepartij het mee eens. Het breekt de coalitie in tweeën. “Er is enorm veel gedoe over en er is constant conflict”, zegt Smits. Met het CDA en de VVD in de ene hoek en D66 en ChristenUnie (CU) in de andere. “Zij kunnen het niet eens worden over hoe.”

Dus kwam het CDA met een volgende oplossing: vluchtelingen een a- of b-status geven. Daarbij heeft de ene vluchteling meer rechten dan de ander. Verschil is bijvoorbeeld dat de ene vluchteling na enige tijd teruggestuurd kan worden en geen recht heeft op gezinshereniging, waar de vluchteling met de andere status die rechten wel geniet. Dat voorstel werd direct aan de kant geschoven door CU. “De oplossingen die er liggen zorgen meteen voor politiek gedoe”, stelt Smits. “Het is voor Van der Burg enorm moeilijk. Hij heeft de lastigste positie van de bewindspersonen.”

Buitenslapers in Ter Apel?

De oplossingen die niet morgen ingevoerd kunnen worden en het politieke gedoe binnen het kabinet leidt misschien wel tot een zeer zorgelijke vraag: krijgen wij dit jaar weer buitenslapers in Ter Apel? “Dat is niet nieuw en zagen wij aankomen. Vorig jaar was het exact ook zo het geval. Toen hebben we asielzoekers gezien die buiten moesten slapen”, reageert Smits. Het kabinet riep vervolgens ‘dit nooit meer’. “Gedurende het jaar werd dat ‘hopelijk nooit meer’ en later ‘wij gaan er alles aan doen dit te voorkomen’.”

Dus dit nooit meer, of toch wel? “Als je de cijfers ziet en dat het aantal enorm zal toenemen, dan weten we allemaal dat de kans heel groot is dat het toch gaat gebeuren”, concludeert Smits.

Lees ook: 

Kabinet gaat mogelijk onderscheid maken tussen asielzoekers met a- en b-status

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer