Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vicepresident Raad van State roept politiek op tot realiteitszin

Redactie

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State, roept het kabinet en de Tweede Kamer op tot realiteitszin in het maken van beleid. De belangrijkste adviseur van de overheid doelt onder meer op het creëren van extra druk op de Raad van State door de Omgevingswet van Hugo de Jonge, maar ook op het doen van onrealistische beloftes.

De Graaf bracht vorige maand het jaarverslag van de Raad van State uit en tikte het kabinet maandag opnieuw op de vingers met betrekking tot de Voorjaarsnota. "Het meerjarig beleid van het kabinet levert een begrotingstekort van ongeveer drie procent op", aldus De Graaf in Sven op 1. "Daardoor is er heel weinig ruimte om buffers en tegenvallers op te vangen."

Eenvoud van wetgeving

Juridische adviezen van de Raad van State worden over het algemeen goed opgevolgd, luidt het oordeel van De Graaf. "Maar wanneer het gaat om beleid, komen ook politieke overwegingen in het spel en zijn de handen vaak politiek aan elkaar gebonden." Hij noemt de spreidingswet, die zonder wijzigingen naar de Kamer werd gestuurd ondanks forse kritiek, als voorbeeld. "Het kan makkelijker en simpeler. In het algemeen vragen wij aandacht voor eenvoud van wetgeving."

Eveneens vraagt De Graaf aandacht voor het scheppen van realistische verwachtingen. "We denken dat al het individuele leed door de overheid kan worden opgelost of tenminste kan worden gecompenseerd", bespiegelt hij. "Dat kun je op lange termijn niet volhouden. Zeg vooral ja op datgene dat je kunt waarmaken", luidt het advies van De Graaf.

Luister deze uitzending nu hier terug als podcast of via je favoriete podcast-app. Tekst gaat hieronder verder.

D66-motie over koningshuis

De vicepresident en tevens D66-prominent stond ook kort stil bij de verworpen D66-motie betreffende de afschaffing van het koningshuis. "Het is verstandig eerst na te denken over wat de gevolgen zouden zijn en hoe je het wil regelen. Pas dan neem je een besluit of er iets moet worden gewijzigd", aldus De Graaf. "En nu leek het een beetje het omgekeerde, dus ik ben niet ontevreden met wat er uiteindelijk uit is gekomen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau