main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 mei 2023 — 08:04

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Hoewel het nog altijd goed gaat met de Nederlandse economie, zal die de komende periode iets afkoelen. Dat zegt econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Juist omdat het zo goed gaat, is het moeilijk om nog verder te groeien.

Uit cijfers van ABN Amro blijkt dat onze economie “niet kapot te krijgen is”, schrijft het Algemeen Dagblad dinsdagochtend. De groei valt weliswaar terug, maar van een recessie is volgens de bank geen sprake. Volgens ANB Amro zijn er wel sectoren waar het minder zal gaan.

Met name in de bouw en de industrie worden de komende jaren harde klappen verwacht, meldt De Telegraaf op basis van ramingen van de bank. Ook de detailhandel wacht moeilijke tijden. Een combinatie van hoge rentes, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de teruglopende consumptie maken het in die sectoren “heel spannend”, schrijft de krant.

Dinsdagochtend komt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een eerste schatting voor de economische groei in het eerste kwartaal.

160 op de snelweg

Vrieselaar denkt dat de Nederlandse economie een plafond heeft bereikt. “Je ziet dat het ondanks de perikelen rond inflatie hartstikke goed gaat met de Nederlandse economie. Je ziet het aan de werkloosheid. Die is de afgelopen maanden stabiel gebleven en misschien zelfs iets gedaald. Dat maakt het heel moeilijk om nog verder te groeien. De economie barst eigenlijk uit zijn voegen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het personeelstekort.”

“Het is veel aannemelijker dat de economie iets gaat afkoelen, minder hard gaat groeien en misschien zelfs eventjes gaat krimpen”, zegt Vrieselaar in een reactie op de cijfers van ABN Amro. “Het is alsof je 160 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Probeer dan nog maar eens de 170 te halen.”

Ook de econoom van Rabobank denkt dat de bouwsector relatief hard geraakt wordt. “Je ziet dat het aantal bouwvergunningen de laatste maanden met zo’n 30 tot 40 procent is ingezakt. Ook het aantal verkochte nog te bouwen woningen is met zo’n 50 procent gedaald.”

Nog altijd groei

Vorige maand kwam het Europese statistiekbureau Eurostat al met cijfers voor de economie van de eurozone. Die ging vergeleken met het slotkwartaal van vorig jaar 0,1 procent vooruit. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2022 groeide de economie met 1,3 procent. Maar de Duitse economie stagneerde juist en Duitsland is Nederlands grootste handelspartner.

In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Nederlandse economie nog met 0,6 procent op jaarbasis. Daarmee werd een recessie, of minimaal twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp, voorkomen. Huishoudens bleven in die periode veel uitgeven. Ze stopten met het extra sparen uit de coronaperiode, maar ook hebben steeds meer Nederlanders een baan.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Banken maken winst en spaarders merken er niets van: ‘We naaien de klanten, dat doen we’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer