main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 mei 2023 — 08:04

Nederlandse economie heeft plafond bereikt, denkt econoom: ‘Barst uit zijn voegen’

Hoewel het nog altijd goed gaat met de Nederlandse economie, zal die de komende periode iets afkoelen. Dat zegt econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Juist omdat het zo goed gaat, is het moeilijk om nog verder te groeien.

Uit cijfers van ABN Amro blijkt dat onze economie “niet kapot te krijgen is”, schrijft het Algemeen Dagblad dinsdagochtend. De groei valt weliswaar terug, maar van een recessie is volgens de bank geen sprake. Volgens ANB Amro zijn er wel sectoren waar het minder zal gaan.

Met name in de bouw en de industrie worden de komende jaren harde klappen verwacht, meldt De Telegraaf op basis van ramingen van de bank. Ook de detailhandel wacht moeilijke tijden. Een combinatie van hoge rentes, aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de teruglopende consumptie maken het in die sectoren “heel spannend”, schrijft de krant.

Dinsdagochtend komt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een eerste schatting voor de economische groei in het eerste kwartaal.

160 op de snelweg

Vrieselaar denkt dat de Nederlandse economie een plafond heeft bereikt. “Je ziet dat het ondanks de perikelen rond inflatie hartstikke goed gaat met de Nederlandse economie. Je ziet het aan de werkloosheid. Die is de afgelopen maanden stabiel gebleven en misschien zelfs iets gedaald. Dat maakt het heel moeilijk om nog verder te groeien. De economie barst eigenlijk uit zijn voegen. Dat zie je bijvoorbeeld aan het personeelstekort.”

“Het is veel aannemelijker dat de economie iets gaat afkoelen, minder hard gaat groeien en misschien zelfs eventjes gaat krimpen”, zegt Vrieselaar in een reactie op de cijfers van ABN Amro. “Het is alsof je 160 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Probeer dan nog maar eens de 170 te halen.”

Ook de econoom van Rabobank denkt dat de bouwsector relatief hard geraakt wordt. “Je ziet dat het aantal bouwvergunningen de laatste maanden met zo’n 30 tot 40 procent is ingezakt. Ook het aantal verkochte nog te bouwen woningen is met zo’n 50 procent gedaald.”

Nog altijd groei

Vorige maand kwam het Europese statistiekbureau Eurostat al met cijfers voor de economie van de eurozone. Die ging vergeleken met het slotkwartaal van vorig jaar 0,1 procent vooruit. In vergelijking met de eerste drie maanden van 2022 groeide de economie met 1,3 procent. Maar de Duitse economie stagneerde juist en Duitsland is Nederlands grootste handelspartner.

In het vierde kwartaal van vorig jaar groeide de Nederlandse economie nog met 0,6 procent op jaarbasis. Daarmee werd een recessie, of minimaal twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp, voorkomen. Huishoudens bleven in die periode veel uitgeven. Ze stopten met het extra sparen uit de coronaperiode, maar ook hebben steeds meer Nederlanders een baan.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Banken maken winst en spaarders merken er niets van: ‘We naaien de klanten, dat doen we’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer