Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Franse wijnstreek in het rood: liefhebbers slaan glas Bordeaux steeds vaker over

Een lekker glas Bordeaux levert in aan populariteit. De Franse wijnstreek zit met gigantische overschotten, meldt De Telegraaf. Dat heeft een financiële reden: de klant wil er niet meer voor betalen.

Franse wijnboeren weten niet meer wat ze met hun overschot aan Bordeaux moeten doen. De vaten van vorig jaar zitten nog helemaal vol en zelfs de helft van de vaten uit 2021 zijn gevuld. En dan moet de oogst van dit najaar nog komen.

Financiële problemen

Sommige Bordeaux zijn peperduur. Flessen die je koopt op een vakantie in Frankrijk en nuttigt in een van de mooiste châteaux van het land gaan soms voor meer dan 1000 euro over de toonbank. Maar dat is slechts de toplaag. Het is vooral 90 procent aan overige wijnproducenten die in nood verkeren. De goedkopere flessen, die voor tussen de 5 en 12 euro in de supermarkt te vinden is, zijn haast niet meer aan de klant te slijten.

Daarom zit bijna een derde van de 4500 wijnboeren in Bordeaux met financiële problemen. Het is inmiddels verliesgevend en de wijnboeren overwegen zelfs de de druivenranken uit de grond te trekken.

Gezonde levensstijl

Tussen 1975 en 2020 is de gemiddelde consumptie per jaar per persoon in Frankrijk gezakt van 100 liter naar 40 liter. Deze negatieve tendens dat er steeds minder - met name rode - wijn wordt gedronken is niet alleen in Frankrijk te zien. Het verspreidt zich over heel Europa.

Waarom? Een gezonde levensstijl wordt alsmaar populairder en daar past een glas wijn niet bij. Daarnaast eten Fransen steeds minder vaak buiten de deur, dus wordt er ook minder wijn genuttigd in restaurants. Jongeren geven daarbij vaker de voorkeur aan een glas wit, een rosé of speciaal bier.

Econoom bij Rabobank Nic Vrieselaar vertelt bij Goedemorgen Nederland dat hij ook steeds minder vaak een glas rode wijn drinkt. "Maar je kunt er wel fantastisch mee koken." Al kiest de econoom in dat geval liever de goedkopere flessen. "Het is hoe de markt werkt. Als wij er geen behoefte meer aan hebben, dan daalt de prijs of wordt er minder geproduceerd."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau