Spanning in Turkije neemt toe, wie wordt president?
Recep Tayyip Erdoğan of Kemal Kılıçdaroğlu. Wie wordt president van Turkije? Geen van beide kandidaten heeft nog geen absolute meerderheid behaald. De kans is groot dat er een tweede stemronde komt.
Na de eerste stemronde zijn de verschillen tussen de twee belangrijkste presidentskandidaten klein. Erdoğan heeft 49 procent van de stemmen binnengehaald, tegenover 45 procent van Kılıçdaroğlu. Volgens VVD-Europarlementariër Malik Azmani is dat een "teleurstelling" voor de oppositie. "Ik had hem iets hoger ingeschat. Hij had ook verwacht sterker uit de bus te komen dan hij momenteel doet", zegt Azmani bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Tweede stemronde
Er is nog een aantal stemmen niet geteld. Als zowel Erdoğan als Kılıçdaroğlu geen absolute meerderheid weet te behalen komt er over twee weken een tweede stemronde. Dan staan beide kandidaten weer op nul.
Wie dan de grootste kans maakt om te winnen durft Azmani zijn hand niet voor in het vuur te steken. Sinan Ogan, de derde presidentskandidaat die iets meer dan 5 procent van de stemmen kreeg doet dan niet meer mee, maar kan zijn volgers wel oproepen te stemmen op bijvoorbeeld Kılıçdaroğlu. "En dan maakt hij kans de verkiezingen te winnen", stelt de Europarlementariër.
'Met modder gooien'
Er kan dus nog een hoop gebeuren de komende twee weken. "Er zal zeker met modder gegooid worden", zegt Azmani. Dat zag hij ook steeds vaker gebeuren in de toespraken van Erdoğan. Hij noemde zijn opponent en dronkaard en zei dat Kılıçdaroğlu gelieerd was aan de PPK, een Koerdische activistische groepering. "Maar het is koffiedik kijken."
Historicus en columnist Zihni Özdil is er zeer zeker van wie er aan het langste eind trekt. "Het is wat mij betreft niet spannend. Ik wou dat het anders was. Ik ben niet de grootste Erdoğan-fan, maar hij gaat winnen, in de eerste of de tweede ronde."
Tekst gaat verder onder tweet
Özdil legt uit waarom: "Dat heeft te maken met het simpele feit dat materieel gezien de Turkse bevolking het onder zijn bewind het veel beter heeft dan daarvoor." Zo is de levensverwachting in Turkije gestegen van 70 naar 78 jaar, leeft zo'n 15 procent van de bevolking in armoede - voordat Erdoğan aan de macht kwam was dit de helft - en ook de koopkrachtkwaliteit is flink gegroeid onder Erdoğan. "Dus ja, de Turkse bevolking kiest eieren voor zijn geld", concludeert de columnist.
Europa
Volgens Azmani moet er hoe dan ook een nieuw hoofdstuk geopend worden met Turkije. "Turkije is van belang voor Europa en andersom", zegt de VVD'er. Azmani verwacht dat dit sneller gaat als Kılıçdaroğlu wint, "want hij heeft een veel meer open houding richting het Westen. Hij wil echt de relatie met Europa versterken."