main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 14 mei 2023 — 13:16

Banken maken winst en spaarders merken er niets van: ‘We naaien de klanten, dat doen we’

ING verdrievoudigde dit eerste kwartaal haar winst tot 1,6 miljard euro. Spaarders merken daar echter niets van. Journalist Jort Kelder legt bij WNL Op Zondag uit dat de topbestuurders zich daar heel bewust van zijn. “Een topbankier uit de raden van besturen zei tegen me: het is heel technisch spelletje van korte en lange rente, maar het komt er plat gezegd op neer: we naaien de klanten. Dat doen we.”

Deze week werd bekend dat de drie grote banken in Nederland, ING, ABN-AMRO en Rabobank, forse winsten hebben gemaakt. Toch is de spaarder daar de dupe van. Volgens Kelder maken de banken bewust misbruik van de situatie. “Het is een maatschappelijk belang dat we allemaal hebben: we willen niet dat de banken omvallen”, zegt Kelder. De rentemarges zijn volgens hem dusdanig slecht dat je als spaarder of ondernemer geen geld krijgt over je spaargeld. De banken kunnen het geld binnenhalen voor niks, ze lenen het uit voor vijf procent, en ze kunnen tien keer meer uitlenen dan ze binnenhalen. Dat is makkelijk geld verdienen.

Oligopolie

Kelder noemt het huidige stelsel een oligopolie. “Ik zou niet zeggen een kartel, het is niet zo dat ze elkaar bellen om te vragen: wat doe je met je rente? Maar ze houden elkaar heel goed in de gaten. Zolang er niet veel geld uitloopt, dan hoeven zij die rente niet te verhogen.”

Zolang spaarders bij de banken blijven zitten, zien de banken geen reden om de spaarrente te verhogen. Kelder: “Een topbankier uit de raden van besturen zei tegen me: het is heel technisch spelletje van korte en lange rente, maar het komt er plat gezegd op neer: we naaien de klanten. Dat doen we.” Toch blijven de klanten trouw aan hun bank, omdat overstappen vaak een hoop gedoe met zich meebrengt. “Mensen hebben daar geen zin in.”

Beluister hier de hele aflevering als podcast:

Minister aan zet

De banken zijn op dit moment vrij stabiel denkt Kelder. Een bankrun, waarbij klanten hun tegoeden massaal wegtrekken, verwacht hij dan ook niet. In zo’n geval zou de bank namelijk kunnen omvallen. “Ik roep mensen wel op om na te denken over wat ze met hun geld doen. Geld dat steeds minder waard wordt, wat nu dus gebeurt, is niemand voor. Banken hebben ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, ze moeten dat spelletje goed spelen.”

Wellicht dat de minister volgens Kelder nog een rol kan gaan spelen om de druk op de banken te verhogen. De Nederlandsche Bank (DNB) horen we niet in elk geval niet stelt Kelder. “Het grootste gevaar zijn de grote rekeninghouders, die vallen buiten dat deposito en garantiestelsel. Die hebben geen enkel argument om hun geld op de bank te houden. Dat kost alleen maar geld, we hebben inflatie, je verdient er niks aan.” Voorzitter van DNB Klaas Knot is volgens Kelder daar het meest bang voor en grijpt om deze reden momenteel niet in.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Waterstofindustrie eerder op eigen benen dan gedacht? ‘Het duurt eventjes, maar het komt goed’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer