main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 14 mei 2023 — 13:16

Banken maken winst en spaarders merken er niets van: ‘We naaien de klanten, dat doen we’

ING verdrievoudigde dit eerste kwartaal haar winst tot 1,6 miljard euro. Spaarders merken daar echter niets van. Journalist Jort Kelder legt bij WNL Op Zondag uit dat de topbestuurders zich daar heel bewust van zijn. “Een topbankier uit de raden van besturen zei tegen me: het is heel technisch spelletje van korte en lange rente, maar het komt er plat gezegd op neer: we naaien de klanten. Dat doen we.”

Deze week werd bekend dat de drie grote banken in Nederland, ING, ABN-AMRO en Rabobank, forse winsten hebben gemaakt. Toch is de spaarder daar de dupe van. Volgens Kelder maken de banken bewust misbruik van de situatie. “Het is een maatschappelijk belang dat we allemaal hebben: we willen niet dat de banken omvallen”, zegt Kelder. De rentemarges zijn volgens hem dusdanig slecht dat je als spaarder of ondernemer geen geld krijgt over je spaargeld. De banken kunnen het geld binnenhalen voor niks, ze lenen het uit voor vijf procent, en ze kunnen tien keer meer uitlenen dan ze binnenhalen. Dat is makkelijk geld verdienen.

Oligopolie

Kelder noemt het huidige stelsel een oligopolie. “Ik zou niet zeggen een kartel, het is niet zo dat ze elkaar bellen om te vragen: wat doe je met je rente? Maar ze houden elkaar heel goed in de gaten. Zolang er niet veel geld uitloopt, dan hoeven zij die rente niet te verhogen.”

Zolang spaarders bij de banken blijven zitten, zien de banken geen reden om de spaarrente te verhogen. Kelder: “Een topbankier uit de raden van besturen zei tegen me: het is heel technisch spelletje van korte en lange rente, maar het komt er plat gezegd op neer: we naaien de klanten. Dat doen we.” Toch blijven de klanten trouw aan hun bank, omdat overstappen vaak een hoop gedoe met zich meebrengt. “Mensen hebben daar geen zin in.”

Beluister hier de hele aflevering als podcast:

Minister aan zet

De banken zijn op dit moment vrij stabiel denkt Kelder. Een bankrun, waarbij klanten hun tegoeden massaal wegtrekken, verwacht hij dan ook niet. In zo’n geval zou de bank namelijk kunnen omvallen. “Ik roep mensen wel op om na te denken over wat ze met hun geld doen. Geld dat steeds minder waard wordt, wat nu dus gebeurt, is niemand voor. Banken hebben ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, ze moeten dat spelletje goed spelen.”

Wellicht dat de minister volgens Kelder nog een rol kan gaan spelen om de druk op de banken te verhogen. De Nederlandsche Bank (DNB) horen we niet in elk geval niet stelt Kelder. “Het grootste gevaar zijn de grote rekeninghouders, die vallen buiten dat deposito en garantiestelsel. Die hebben geen enkel argument om hun geld op de bank te houden. Dat kost alleen maar geld, we hebben inflatie, je verdient er niks aan.” Voorzitter van DNB Klaas Knot is volgens Kelder daar het meest bang voor en grijpt om deze reden momenteel niet in.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Waterstofindustrie eerder op eigen benen dan gedacht? ‘Het duurt eventjes, maar het komt goed’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer