main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 mei 2023 — 08:00

Prins Constantijn: nieuws over halvering budget Techleap ‘verkeerd geframed’

Dat het budget voor Techleap.nl gehalveerd wordt, is volgens prins Constantijn van Oranje “verkeerd geframed”. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland. Het aanjaagprogramma om jonge en innovatieve bedrijven in Nederland te krijgen en te houden kan de komende drie jaar rekenen op 15 miljoen euro, zo meldde minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer. Prins Constantijn was de afgelopen jaren het boegbeeld van het bedrijf. 

“Techleap zou in juni (aanstaande, red.) ophouden, en we hebben met het ministerie gekeken wat nu de uitdaging is. We hebben gekeken wat wij beter kunnen doen, en wat het ministerie kan doen”, legt prins Constantijn uit. “Een paar van de dingen die wij deden gaat het ministerie meer doen, zoals de focus op de randvoorwaarden. Zo kunnen wij focussen op dingen die we wel kunnen doen.” Op die manier zijn de overheid en Teachleap “meer complementair” naar elkaar, denkt hij. “En wat heel mooi is, is dat je niet alleen vanuit de overheid geld krijgt, maar ook vanuit de markt.”

In Techleap.nl, dat eerst StartupDelta heette, werkt het ministerie sinds 2015 samen met andere organisaties samen om te regelen dat startende of snelgroeiende techbedrijven voldoende toegang hebben tot kapitaal, kennis en markten. Onderzoekers die deze aanpak in opdracht van Adriaansens hebben geëvalueerd, adviseren om daar nog even mee door te gaan.

De evaluatie laat volgens de minister zien dat het klimaat voor zogenoemde start- en scale-ups de afgelopen acht jaar “substantieel is verbeterd” en dat er nog meer winst te behalen valt.

Nadruk op deep tech

“De wereld is ook weer veranderd”, zegt prins Constantijn over het nieuws. “Er is ook meer nadruk op bepaalde technologieën, markten die voorheen minder aandacht kregen en waar we nu ook op kunnen focussen.” De nadruk komt bijvoorbeeld meer te liggen op bedrijven die werken aan technologische oplossingen voor grote maatschappelijke vraagstukken (deep tech). Daarnaast moet private financiering een prominentere rol krijgen.

De prins is nog in gesprek met de ministerraad of hij nog een rol moet hebben, en welke dit dan zou zijn. “Er moet iets interessants te doen zijn”, zegt hij daarover. Maar de inzet is zeker om te blijven, zegt hij.

Lees ook: 

KLM moet schrappen in dienstregeling door tekort aan technici: ‘Aantal vluchten per dag’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer