main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 mei 2023 — 09:48

Vliegen moet duurzamer, maar tegen welke prijs? ‘Tickets worden honderden euro’s duurder’

De roep om duurzaam vliegen groeit vanwege de klimaatproblemen. Aan duurzaamheid hangt echter wel een prijskaartje. Zijn mensen bereid een hogere prijs te betalen voor een duurzame vlucht of gaan hoge ticketprijzen luchtvaartmaatschappijen de kop kosten?

“De voorspelling is toch echt dat wij als wereldburgers meer gaan vliegen”, zegt luchtvaartjournalist Joris Melkert tegen Stand van Nederland: Generatie Next. Die ontwikkeling was ook al voor de coronacrisis te zien, toen er steeds meer Chinese toeristen op ontdekkingsreis gingen in Europa. Melkert verwacht dat daar binnenkort ook Zuid-Amerika en Afrika bij komen. “We gaan als wereldburger echt niet minder vliegen”, concludeert Melkert.

Meer vliegen betekent ook meer uitstoot en dat is juist wat gezien de klimaatproblemen voorkomen moet worden. “Wij moeten ongelooflijk hard ons best doen om de vliegtuigen zo snel mogelijk, zo duurzaam mogelijk te maken”, vertelt de luchtvaartjournalist. De laatste jaren zijn vliegtuigen “ongelooflijk veel zuiniger” geworden volgens Melkert. “Als je het per stoel bekijkt vliegt een vliegtuig 1 op 30 en een modern vliegtuig zelfs 1 op 40. Dat is zuiniger dan een auto.”

Melkert stelt voor om niet alleen te kijken naar het vliegtuig zelf, maar ook naar de manier waarop gevlogen wordt. Een vlugge ommezwaai die de auto-industrie heeft meegemaakt, waarbij mensen gemakkelijk van een brandstofauto naar elektrische auto overstapten “gaan wij niet zien”. Vliegtuigen verder verduurzamen gaat “in stapjes”. Dat heeft er ook mee te maken dat het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigen klauwen met geld kost. En alvorens een luchtvaartmaatschappij investeert in nieuwe toestellen, moet er eerst voldoende winst zijn behaald aan het gebruik van de oudere vliegtuigen. En hoe doe je dat? Door meer te vliegen. “Pas dan kun je als luchtvaartmaatschappij sparen om een nieuwe generatie vliegtuigen te kopen.”

Krimp Schiphol

Hoewel Melkert verwacht dat mensen voorlopig het vliegtuig zullen blijven pakken, denkt Schiphol aan krimp. Mocht de luchthaven er daadwerkelijk toe besluiten een (groot) aantal vluchten te schrappen, dan heeft dat grote economische gevolgen, stelt econoom Dennis Prak. Ook voor doodgewone vakantiegangers. “Het kan voor hen betekenen dat zij een hogere prijs gaan betalen.” En de vluchtkeuze wordt geringer. “Want de luchtvaartmaatschappijen zullen alleen nog maar op die bestemmingen vliegen die voor hen het meest winstgevend zijn.”

Om een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid zijn luchtvaartmaatschappijen bezig met kunstmatige intelligentie, om vliegschema’s zo slim en duurzaam mogelijk te maken. “Daarmee kunnen wij aan de ene kant veel beter voorspellen wanneer een bepaalde vraag naar een ticket hoog of laag is. Aan de andere kant dus ook de bedrijfsvoering van een airline daarop afstemmen. Zo kunnen wij er veel nauwkeurig voor zorgen dat wij niet met lege stoelen rondvliegen”, zegt Prak.

Duurzaam vliegen streeft de luchtverkeersafdeling van Schiphol ook na. Het is namelijk zo dat het luchtruim boven Nederland behoorlijk klein is en de drukte alleen maar toeneemt. Die drukte zorgt ervoor dat vliegtuigen op elkaar moeten wachten of dat zij moeten omvliegen. Met andere woorden: ze zijn langer onderweg en stoten meer brandstof uit.

“Wat wij in de toekomst willen doen is proberen dat proces veel meer te stroomlijnen”, legt luchtverkeersleider Jonah Bekkers uit. Bijvoorbeeld door al eerder, buiten het Nederlandse luchtruim, invloed te krijgen op de vluchten. “Resultaat is dat je minder hoeft om te vliegen in de lucht en dus minder brandstoof uitstoot en dat is duurzamer.”

Duurdere vliegtickets

De conclusie is dat het broodnodig is dat de luchtvaart anders ingedeeld wordt, vanwege het klimaat. Er liggen genoeg ideeën op tafel, maar tegen welke prijs? Volgens Melkert hoeven wij ons hoe dan ook geen zorgen te maken of wij nog kunnen blijven vliegen. “Het kan, maar dan zullen wij wel de meest moderne vliegtuigen nodig hebben. We zullen duurzame brandstoffen nodig hebben en wij zullen een eerlijke prijs daarvoor moeten gaan betalen.”

Voor een paar tientjes naar Barcelona vliegen is binnenkort echt verleden tijd. “Dat zal honderd op honderden euro’s gaan kosten in de toekomst”, denkt de luchtvaartdeskundige. Die extra winst op vliegtickets is ook nodig, zodat luchtvaartmaatschappijen met dat geld kunnen blijven investeren in duurzaamheid. “De branche moet winstgevender worden om de dure innovaties te gaan betalen, daardoor zullen vliegtickets duurder worden.”

Met het vliegtuig naar de zon: dat willen we het liefst blijven doen. Maar vliegen is ook slecht voor het milieu, dus zijn er innovaties nodig om vliegen duurzamer te maken. Liggen er al ideeën op tafel? En wat gaan deze innovaties de passagier uiteindelijk kosten? Jill Bleiksloot gaat op zoek. Kijk zaterdag om 22:00 naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug  op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer