main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 mei 2023 — 09:48

Vliegen moet duurzamer, maar tegen welke prijs? ‘Tickets worden honderden euro’s duurder’

De roep om duurzaam vliegen groeit vanwege de klimaatproblemen. Aan duurzaamheid hangt echter wel een prijskaartje. Zijn mensen bereid een hogere prijs te betalen voor een duurzame vlucht of gaan hoge ticketprijzen luchtvaartmaatschappijen de kop kosten?

“De voorspelling is toch echt dat wij als wereldburgers meer gaan vliegen”, zegt luchtvaartjournalist Joris Melkert tegen Stand van Nederland: Generatie Next. Die ontwikkeling was ook al voor de coronacrisis te zien, toen er steeds meer Chinese toeristen op ontdekkingsreis gingen in Europa. Melkert verwacht dat daar binnenkort ook Zuid-Amerika en Afrika bij komen. “We gaan als wereldburger echt niet minder vliegen”, concludeert Melkert.

Meer vliegen betekent ook meer uitstoot en dat is juist wat gezien de klimaatproblemen voorkomen moet worden. “Wij moeten ongelooflijk hard ons best doen om de vliegtuigen zo snel mogelijk, zo duurzaam mogelijk te maken”, vertelt de luchtvaartjournalist. De laatste jaren zijn vliegtuigen “ongelooflijk veel zuiniger” geworden volgens Melkert. “Als je het per stoel bekijkt vliegt een vliegtuig 1 op 30 en een modern vliegtuig zelfs 1 op 40. Dat is zuiniger dan een auto.”

Melkert stelt voor om niet alleen te kijken naar het vliegtuig zelf, maar ook naar de manier waarop gevlogen wordt. Een vlugge ommezwaai die de auto-industrie heeft meegemaakt, waarbij mensen gemakkelijk van een brandstofauto naar elektrische auto overstapten “gaan wij niet zien”. Vliegtuigen verder verduurzamen gaat “in stapjes”. Dat heeft er ook mee te maken dat het ontwikkelen van nieuwe vliegtuigen klauwen met geld kost. En alvorens een luchtvaartmaatschappij investeert in nieuwe toestellen, moet er eerst voldoende winst zijn behaald aan het gebruik van de oudere vliegtuigen. En hoe doe je dat? Door meer te vliegen. “Pas dan kun je als luchtvaartmaatschappij sparen om een nieuwe generatie vliegtuigen te kopen.”

Krimp Schiphol

Hoewel Melkert verwacht dat mensen voorlopig het vliegtuig zullen blijven pakken, denkt Schiphol aan krimp. Mocht de luchthaven er daadwerkelijk toe besluiten een (groot) aantal vluchten te schrappen, dan heeft dat grote economische gevolgen, stelt econoom Dennis Prak. Ook voor doodgewone vakantiegangers. “Het kan voor hen betekenen dat zij een hogere prijs gaan betalen.” En de vluchtkeuze wordt geringer. “Want de luchtvaartmaatschappijen zullen alleen nog maar op die bestemmingen vliegen die voor hen het meest winstgevend zijn.”

Om een slag te slaan op het gebied van duurzaamheid zijn luchtvaartmaatschappijen bezig met kunstmatige intelligentie, om vliegschema’s zo slim en duurzaam mogelijk te maken. “Daarmee kunnen wij aan de ene kant veel beter voorspellen wanneer een bepaalde vraag naar een ticket hoog of laag is. Aan de andere kant dus ook de bedrijfsvoering van een airline daarop afstemmen. Zo kunnen wij er veel nauwkeurig voor zorgen dat wij niet met lege stoelen rondvliegen”, zegt Prak.

Duurzaam vliegen streeft de luchtverkeersafdeling van Schiphol ook na. Het is namelijk zo dat het luchtruim boven Nederland behoorlijk klein is en de drukte alleen maar toeneemt. Die drukte zorgt ervoor dat vliegtuigen op elkaar moeten wachten of dat zij moeten omvliegen. Met andere woorden: ze zijn langer onderweg en stoten meer brandstof uit.

“Wat wij in de toekomst willen doen is proberen dat proces veel meer te stroomlijnen”, legt luchtverkeersleider Jonah Bekkers uit. Bijvoorbeeld door al eerder, buiten het Nederlandse luchtruim, invloed te krijgen op de vluchten. “Resultaat is dat je minder hoeft om te vliegen in de lucht en dus minder brandstoof uitstoot en dat is duurzamer.”

Duurdere vliegtickets

De conclusie is dat het broodnodig is dat de luchtvaart anders ingedeeld wordt, vanwege het klimaat. Er liggen genoeg ideeën op tafel, maar tegen welke prijs? Volgens Melkert hoeven wij ons hoe dan ook geen zorgen te maken of wij nog kunnen blijven vliegen. “Het kan, maar dan zullen wij wel de meest moderne vliegtuigen nodig hebben. We zullen duurzame brandstoffen nodig hebben en wij zullen een eerlijke prijs daarvoor moeten gaan betalen.”

Voor een paar tientjes naar Barcelona vliegen is binnenkort echt verleden tijd. “Dat zal honderd op honderden euro’s gaan kosten in de toekomst”, denkt de luchtvaartdeskundige. Die extra winst op vliegtickets is ook nodig, zodat luchtvaartmaatschappijen met dat geld kunnen blijven investeren in duurzaamheid. “De branche moet winstgevender worden om de dure innovaties te gaan betalen, daardoor zullen vliegtickets duurder worden.”

Met het vliegtuig naar de zon: dat willen we het liefst blijven doen. Maar vliegen is ook slecht voor het milieu, dus zijn er innovaties nodig om vliegen duurzamer te maken. Liggen er al ideeën op tafel? En wat gaan deze innovaties de passagier uiteindelijk kosten? Jill Bleiksloot gaat op zoek. Kijk zaterdag om 22:00 naar Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug  op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Zondag 10.00 uur
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis…

Lees meer

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en…

Lees meer

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Een pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en…

Lees meer

Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)….

Lees meer

Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland…

Lees meer

Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat…

Lees meer

Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld…

Lees meer

Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit…

Lees meer

Grote storing bij ING maakt inloggen in app onmogelijk

ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon….

Lees meer

Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

Er is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven op 1….

Lees meer

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen het overwegen waard

Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit…

Lees meer

ProRail: agressie op Den Haag Centraal ‘onbeheersbaar’ geworden

De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een “onbeheersbare” situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt…

Lees meer

Vanavond bij Het Misdaadbureau: hoe verklaren we vrouwelijk crimineel gedrag?

Onze gevangenissen zitten vooral vol met mannen. Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die gruwelijke dingen…

Lees meer