Voor de van oorsprong Afghaanse Layla is vrijheid niet vanzelfsprekend: ‘Vrijheid is enorm kostbaar’
Uit onderzoek is gebleken dat zo'n tweederde van de Nederlanders vindt dat vrijheid tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend is als voorheen. Dat merkt ook de van oorsprong Afghaanse podcastmaker Layla Alizadah die in 1996 vluchtte voor de oorlog naar Nederland. "Vrijheid is een van de meest kostbare dingen die ik bezit", vertelt ze bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vluchten voor oorlog heeft Alizadah behoorlijk gevormd zegt ze. Het maakt haar bewust waarom leven in vrijheid vandaag de dag zo belangrijk is. "Als je dan beelden van vrouwen ziet in Afghanistan die heel wat dingen niet mogen die hier in Nederland vanzelfsprekend zijn breekt je hart. Dat doet natuurlijk heel veel met je. Maar dat zet je ook meteen aan het denken: oké ik moet aan de bak en moet zorgen dat ik elke dag hard werk."
Vergeet het verleden niet
Volgens Alizadah is het van groot belang dat we het verleden niet zullen vergeten. "Ik denk dat je het verleden niet kunt loslaten en dat het nu is wie ik ben. Dat is een van de gevolgen van het vluchten en van het verleden dat ik heb gehad."
Voorzitter van Wageningen45 en burgemeester van Oldebroek Tanja Haseloop herkent dit. Ze zegt: "De wereld komt dichterbij via het internet en de televisie. Je ziet meer en je ziet ook hoe het ook kan in negatieve zin. Als je daar bij wil stilstaan, dan weet je ook dat wij hier gelukkig in een land leven, waar we in een democratie leven waarin we onze leiding kunnen kiezen en de vrijheid kunnen hebben om te zijn wie we willen zijn." Tegelijkertijd merkt ze op dat er hedendaags ook veel sprake is van polarisatie. "We zien dat het niet allemaal vanzelfsprekend is voor alle groepen. Daar moeten we eigenlijk het hele jaar door voor blijven opkomen."
Alizadah denkt dat de meeste mensen die oorspronkelijk uit Nederland komen zich voldoende bewust zijn van de offers die er in het verleden zijn gebracht. Dat zijn volgens haar met name de mensen die er bewust mee omgaan en er veel van weten. Maar "ik denk dat er ook een groep is die denkt dat het gelukzoekers zijn. Je hoort allerlei termen natuurlijk voorbijkomen waarvan je denkt dat we voor vakantie hebben gekozen."
Offers voor de vrijheid
De offers die zij en haar familie brachten voor hun vrijheid zijn groot. Haar opa en oma hebben het grootste offer gebracht door hun kinderen te laten vluchten en zelf achter te blijven in een land waar oorlog woedde "Die hebben hun kinderen laten gaan voor de vrijheid die ik vandaag de dag heb. Maar bedenk ook dat mijn ouders de laatste periode van hún ouders niet hebben meegemaakt: de dood van hun ouders."
Het idee maakt Alizadah dankbaar voor haar huidige leven. Vrijheid is een van de meest kostbare dingen die ze heeft. "Naast mijn dochter, mijn man, mijn familie en gezondheid. Het is ontzettend bepalend voor hoe gelukkig ik me voel. Het is dus enorm betekenisvol."