Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politiebonden trekken aan de bel: omvormers zonnepanelen verstoren cruciale communicatie

Peter Visser

Politiebonden maken zich zorgen over de zomermaanden. Omvormers van zonnepanelen zijn namelijk een grote stoorzender voor het cruciale communicatiesysteem C2000, waar politie, brandweer en ambulancediensten gebruik van maken in noodsituaties. Het systeem moet zo snel mogelijk worden vervangen, zeggen de bonden in De Telegraaf.

Politiebonden vrezen in de zonnige maanden vaker penibele situaties, waarbij hulpdiensten niet of nauwelijks kunnen overleggen in levensbedreigende situaties. Politiebond ACP zegt dat er al 75 gebieden bekend zijn waar de verbindingen met het systeem tot grote problemen leiden. "Niet alleen vanwege inferieure omvormers, maar ook omdat er te weinig ondersteunende antennes zijn geplaatst”, zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg.

Bij Paaspop op 9 april waren onder meer omvormers verantwoordelijk voor een instabiele radioverbinding, schrijft De Telegraaf op basis van een rapport dat in handen is van de krant. "Ik hou mijn hart vast dat het een keer mis gaat. C2000 is de aorta van de hulpverlening en de meldkamer het kloppend hart", zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond.

"Er moet veel strenger worden toegezien op het plaatsen van zonnepanelen en omvormers. Desnoods met vergunningen", aldus Struijs.

Chinese panelen grootste boosdoener

De meeste overlast wordt veroorzaakt door panelen met omvormers van Chinese makelij. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RID) probeert de afgelopen jaren, onder meer via rechtszaken, de Chinese leverancier van panelen die het meest overlast geven aan de wettelijke eisen te laten voldoen, maar nog zonder succes.

De politiebonden dringen er bij de minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz op aan zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe communicatienetwerk NOOVA (Nationale Openbare Orde en Veiligheidsarchitectuur). Ondertussen hebben ze ook bij de Arbeidsinspectie aan de bel getrokken.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau