Treinreis naar België of Duitsland wordt duurder: ‘Het wordt minder makkelijk gemaakt’
Reizen per trein wordt (nog) duurder: wie met de trein naar België of Duitsland wil, moet namelijk vanaf half juni vooraf een zitplaats reserveren, en dat kost wat extra. Reizigersorganisatie Rover is niet te spreken over dit plan, waarmee de Nederlandse Spoorwegen (NS) de enorme drukte wil indammen. "Het aantal reizigers dat goedkoop kan reizen wordt minder", zegt Rover-directeur Freek Bos.
Internationale treinen naar België en Duitsland zitten sinds de coronaperiode ontzettend vol. In 2022 boekte een recordaantal mensen een internationale trip bij de NS, zo schrijft het AD. Door deze drukte konden regelmatig niet alle reizigers mee, of moesten treinen stations overslaan omdat er niemand meer bijpaste. Om een nieuw infarct te vooromen treft de NS nu maatregelen.
Richting België gaat het om een permanente ingreep: reizigers die een Early Bird-kaartje naar Antwerpen of Brussel boeken, kunnen per 11 juni niet zomaar meer in de IC Brussel stappen. Daarvoor moeten ze nu een specifieke trein reserveren. Bovendien zijn die Early Bird-tickets in mindere mate beschikbaar, en geldt het goedkoopste tarief van 25 euro naar Brussel voortaan met name in de daluren.
'Het wordt minder makkelijk gemaakt'
Naast Rover zijn ook belangenorganisaties ANWB, Fietsersbond en KBO/PCOB boos, zo schrijft het AD. "Het is natuurlijk heel gek. We willen graag meer mensen uit dat vliegtuig halen, en juist met de trein de grens over. En dan met name richting België", zegt Bos tegen Goedemorgen Nederland. Hij wijst erop dat die trein een gewone intercity is, die ook in Nederland op het binnenlandse net rijdt. "En het zijn afstanden die vergelijkbaar zijn met binnenlandse afstanden", beklemtoont hij. "Als je dan met een goedkoop kaartje wil reizen - waarbij 'goedkoop' ook nog eens relatief is - moet je precies gaan aangeven welke trein je neemt. Dus een dag shoppen in Antwerpen betekent precies opletten, en niet nog een Belgisch biertje achterover slaan, want de trein die gaat. En je kaartje geldt maar op één trein."
Voor reizen naar Duitsland moeten reizigers alleen in het hoogseizoen (van 17 juni t/m 18 augustus, red.) een stoel reserveren. Dit geldt voor alle ICE-treinen. "Dat is wel de beste van de slechtste maatregelen", vindt Bos. Dit omdat het ook niet werkbaar is wanneer treinen stations moeten overslaan, geeft hij aan. "Maar met name richting België hebben wij nog wel hele grote vraagtekens", benadrukt hij. "Het is een structurele maatregel die zorgt dat er minder goedkope kaartjes beschikbaar zijn", zegt Rover. "Dus het wordt minder makkelijk gemaakt."
Is de trein er wel klaar voor om een serieus alternatief voor het vliegtuig te zijn? Raquel Schilder stapte in het WNL-onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next de treincoupé in en zocht het uit. Bekijk deze aflevering nu op NPO Start.