main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 30 april 2023 — 09:01

Veiligheid ten koste van je privacy? ‘Als je eenmaal begint, kom je er bijna niet meer vanaf’

Ondanks dat we feitelijk gezien niet per se onveiliger zijn, voelen we ons dat wel. Om die reden is het aantal bedrijven in de beveiliging in tien jaar tijd gestegen van zo’n 3000 naar meer dan 10.000. De technologie wordt ook steeds beter, maar dat heeft zo zijn risico’s, zegt hoogleraar Besturen van veiligheid Ira Helsloot bij Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “We gaan steeds meer naar een veiligheidssamenleving, waarbij we privacy en andere vrijheden opofferen voor ‘beveiliging’ tegen criminaliteit.”

De huidige maatschappij lijkt steeds meer gefocust op veiligheid. Met meer camera’s en cameratoezicht, maakt het volgens Helsloot dat we “een maatschappij krijgen waar we onze vrijheden en privacy opofferen voor de beveiliging tegen een risico dat objectief steeds kleiner wordt.” De hoogleraar trekt de vergelijking met het boek 1984 van George Orwell, waarin ‘Big Brother’ alles ziet wat er gebeurt en privacy niet meer bestaat. “Dat is wel een beweging die je steeds meer ziet. Er wordt steeds meer controleerbaar.”

Surveillancemaatschappij

Volgens Jorrik Habing, eigenaar van een beveiligingsbedrijf, leven we min of meer al in een ‘surveillancemaatschappij’, hoewel dat volgens hem enkel is voorbestemd voor de overheid en niet voor bedrijven of particulieren.

Habing twijfelt er niet aan. De techniek in de branche wordt volgens hem steeds geavanceerder. Drones kunnen tegenwoordig het werk van verschillende mensen uit handen nemen. Hij zegt: “Het is echt een opkomende markt en in dat opzicht wordt het bij het publiek steeds breder bekend wat de mogelijkheden zijn voor de drone. Het is voor ons soort bedrijven interessant om te investeren in zowel materiaal als de opleiding die daarvoor nodig is.”

Drones kunnen volgens Habing makkelijk mensen vervangen. “Waar je voor sommige inspecties of patrouilles nog drie à vier mensen nodig had, kan je dat nu doen met één man en een drone.”

Opsporing van criminelen

Daarnaast zijn er steeds meer technische ontwikkelingen die de drone tot een interessant middel maken om te gebruiken met betrekking tot de opsporing van bijvoorbeeld criminelen. “We doen het nog niet, maar wat ook mogelijk is, is gezichtsherkenning laten plaatsvinden via de drone. Dat zou de politie bijvoorbeeld kunnen doen met voortvluchtigen in een mensenmassa. Dan kun je met een drone heel specifiek gezichten in beeld brengen.”

Op dit moment is het volgens Habing ook al mogelijk om door middel van infrarood objecten te kunnen herkennen, zoals wapens of grote voorwerpen als een rugzak.

Stoppen is moeilijk

Helsloot stelt echter dat wanneer je zulke mogelijkheden instelt je er nog maar moeilijk vanaf komt. “Dat is een serieus risico wat mij betreft.” Volgens de hoogleraar is het makkelijker om een veiligheidsmaatregel in te stellen dan om hem weer te stoppen. “Instellen doe je daadkrachtig, maar als je ‘m stopt als politicus of bestuurder, is er altijd een oppositiepartij die vanuit de oppositie zegt: u maakt nu de samenleving onveiliger. Als je er eenmaal aan begint, kom je er bijna niet meer vanaf.”

Geweldsincidenten komen steeds vaker en heftiger voor in ons land. Bedrijven investeren steeds meer in veiligheid. Hoe ver moeten en willen wij gaan? Wat is de prijs voor onze veiligheid? Dat onderzoekt Elif Isitman in Stand van Nederland: Generatie Next. Zaterdag om 22.00 uur te zien op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug op NPO Start. 

Lees ook:

Noodkreet persoonsbeveiliger: ‘Er worden steeds meer mensen uit de weg geruimd, dat wordt niet minder’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer