Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Noodkreet voor Nederlandse onderwijs: ‘Alleen een nationale radicale ingreep werkt’

Lerarenopleider Ton van Haperen luidt de noodklok voor het Nederlandse onderwijs. Hij pleit ervoor om het eigendomsrecht van bestuurders over te hevelen naar de overheid, want momenteel gaat het "echt heel slecht" met het Nederlandse onderwijs.

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft recent een plan gepresenteerd waarin hij de docent weer centraal wil stellen. "Daar heeft hij niks over te zeggen, want degene die erover gaan zijn de bestuurders", zegt Van Haperen bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Daar ligt ook direct het probleem volgens de docent: de eigendomsrechten. "Het is het bekende cliché: rijkdom op kantoor, armoede in de klas. De bestuurders zijn de eigenaren van het onderwijs. Dat is uniek in de wereld."

'Radicale nationale ingreep'

Doordat de bestuurders met de scepter zwaaien veranderen de prioriteiten in het onderwijs, legt Van Haperen uit. "Bestuurders hebben vooral aandacht voor innovatie, mooie kantoren, verantwoording en niet voor het lesgeven. Want de routines en de leraren zijn het minst interessant. Dat is al 30 jaar bezig en laat ook al 30 jaar een spoor van vernieling achter."

Wat is dan de oplossing voor het probleem? "Het enige dat werkt is een radicale nationale ingreep. Eerst roep je de noodtoestand uit en dan onteigen je de besturen. Dan neemt de overheid het over en die stuurt aan op plezier in het werk en meer leren op school."

Voorstel Wiersma

Als het aan Van Haperen ligt is het dus een kwestie van overhevelen van eigendomsrechten van bestuurders naar overheid. Dat staat ook in het voorstel van Wiersma.

Maar of Wiersma daar een meerderheid voor kan vinden in de Tweede Kamer wordt nog een lastig verhaal, denkt Van Haperen. Deels omdat de minister negatief in het nieuws kwam wegens grensoverschrijdend gedrag en zijn persoon daardoor beschadigd is. "De kans dat dit niks wordt is heel groot. Alle bestuurders zijn politiek gebonden, dus die bombarderen die partijen dat zij dat niet willen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau