main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 28 april 2023 — 12:57

VVD: noodzaak komende jaren 10 tot 20 miljard extra bezuinigen

VVD-kamerlid Eelco Heinen pleit ervoor de komende jaren zo’n 10 tot 20 miljard extra te bezuinigen, vertelt hij in het radioprogramma Sven op 1. Daarbij wil de VVD’er niet dat er bezuinigd wordt op Defensie. “Dat lijkt mij ondenkbaar. Je moet eerder de discussie aangaan of voldoen aan de NAVO-norm van 2 procent genoeg is”, vertelt Heinen.

Vandaag verschijnt de voorjaarsnota. In Den Haag is de knop op want de jaren van gratis geld zijn voorbij nu de rente stijgt en goedkoop lenen er voor de staat niet meer in zit. Er gaat dus weer gesneden worden in de uitgaven. Eerder lekte al uit dat de gratis kinderopvang pas in 2027 in zal gaan in plaats van in 2025. En dat het potje voor scholing op weg naar een nieuwe baan – de zogenoemde STAP-subsidies – wordt geschrapt.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Woordvoerder financiën van de VVD Eelco Heinen hoopt dat deze omslag doorzet. “De bezuinigingen laten echt een koerswijziging zien. De jaren waar problemen opgelost konden worden met extra geld zijn voorbij. De tegenvallers stapelen op. Dat betekent dat je moet ingrijpen. Dat wordt naar de toekomst toe niet veel makkelijker”, aldus Heinen.

Vandaag en morgen zitten de Europese ministers van Financiën om de tafel in Stockholm om te praten over nieuwe Europese begrotingsregels. Vooral voor het afbouwen van staatsschulden. De Europese Commissie wil lossere begrotingsregels voor lidstaten, maar minister van Financiën Sigrid Kaag is daar tegen. Eelco Heinen steunt haar daarin. “Ze heeft hetzelfde doel als de VVD: de schuld moet naar beneden.”

Lees ook:

Defensieminister Ollongren: ‘Luchtverdediging is dé prioriteit voor Oekraïne’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar naar mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer