Noodkreet persoonsbeveiliger: ‘Er worden steeds meer mensen uit de weg geruimd, dat wordt niet minder’
Politie en beveiligers kunnen niet opboksen tegen de georganiseerde criminaliteit. Daarvoor waarschuwt persoonsbeveiliger Willem van der Vlist, die ziet dat steeds meer mensen bewaking nodig hebben en criminelen verharden. "Het is tijd voor actie. Er moeten drastisch dingen veranderen", zegt Van der Vlist in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Van der Vlist werd als commando uitgezonden naar Afghanistan en Irak. Inmiddels runt hij al een aantal jaar een bedrijf gespecialiseerd in persoonsbeveiliging. Hij bewaakte sultans uit Oman en sjeiks uit Saudi-Arabië. Maar ook voetballers, bekende Nederlanders, burgemeesters en wethouders.
Zijn klantenkring groeit: het aantal mensen dat wordt bedreigd, is de afgelopen vijf jaar geëxplodeerd. Onder politici is het aantal meldingen in die periode verdubbeld, bij juristen is sprake van een verdrievoudiging. Het aantal bedrijven in de beveiligingssector groeiende van nog geen 3000 tien jaar geleden naar meer dan 10.000 nu.
"Er is heel veel stress in de maatschappij", ziet Van der Vlist. "Er is een hoge werk- en prestatiedruk. Je ziet ook dat mensen het niet meer kunnen bijbenen en het criminele pad sneller vinden."
Het is vechten tegen de bierkaai. "Een crimineel heeft oneindig veel geld en mensen beschikbaar. Politie, justitie en de overheid hebben ondertussen altijd tekorten. De politie krijgt er incidenteel iets bij, maar niet structureel. Wij proberen ze te ondersteunen waar zij het echt niet meer kunnen behappen."
'Oneerlijke strijd'
Maar de middelen van private persoonsbeveiligers zijn beperkt. "Wij hebben kogelwerende en steekwerende vesten en verbindingsmiddelen, maar we hebben geen wapens, geen pepperspray en geen taser. Criminelen hebben veel meer middelen, zwaardere wapens. Ze gebruiken vaak een 9-millimeter (pistool, red.), soms zelfs een Kalasjnikov. Als je met een Kalasjnikov tekeer gaat, zit je nog veilig achter het motorblok, maar ramen en deuren gaan eraan."
"Bovendien hoeven criminelen maar één keer succes te hebben en moeten wij, net als de politie, continu succesvol zijn. Het is een oneerlijke strijd", zegt de beveiliger.
Nederland steeds veiliger
Wel is er sprake van een paradox: de criminaliteit verhardt weliswaar, maar het aantal misdrijven in Nederland neemt al jaren af. "Er zijn twee werelden", zegt hoogleraar Besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Ira Helsloot. "Een wereld met burgers waar steeds minder criminaliteit is en een wereld van criminelen die steeds vaker uit de ban springen."
"Als je strafrechtadvocaat of misdaadverslaggever bent, heb je daar last van. Maar de gewone Nederlander ervaart steeds minder criminaliteit", zegt Helsloot. "We hebben een kleine groep van - met alle respect - sukkels, die verder criminaliseren."
Waar criminelen vroeger een goedbetaalde huurmoordenaar uit het buitenland haalden, wordt tegenwoordig het vuile werk opgeknapt door straatjongens. "Die huurmoordenaar vond je na de moord nooit meer. Liquidaties hoefde je niet proberen op te lossen, dat lukte niet. Nu huur je een jochie in dat het allemaal niet goed begrijpt en geen moreel besef heeft. Dat zijn de jongens die de ellende veroorzaken."
Hij benadrukt: "Normale mensen mogen zich steeds veiliger voelen in deze samenleving. Maar leef je in die subwereld, dan mag je je steeds onveiliger voelen".
'Moeten drastisch dingen veranderen'
De moorden op misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum laten bovendien op een hele pijnlijke manier zien dat blaffende honden ook kunnen bijten. Persoonsbeveiliger Van der Vlist trekt aan de bel. "Het is een complex vraagstuk en ik heb de wijsheid niet in pacht, maar het is tijd voor actie. Er moeten echt dingen drastisch veranderen. Mensen worden met zo'n gemak uit de weg geruimd en dat wordt niet minder. Sterker: het gaat alleen maar toenemen."
Geweldsincidenten komen steeds vaker en heftiger voor in ons land. Bedrijven investeren steeds meer in veiligheid. Hoe ver moeten en willen wij gaan? Wat is de prijs voor onze veiligheid? Dat onderzoekt Elif Isitman in Stand van Nederland: Generatie Next. Zaterdag om 22.00 uur te zien op NPO 2. Eerdere uitzendingen kijk je hier terug op NPO Start.