Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Dit is de route van de koninklijke familie in Rotterdam, stad is er klaar voor: ‘Het is écht vet’

Peter Visser

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun gevolg vieren Koningsdag 2023 in Rotterdam. Het bezoek begint in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid. De route van de koninklijke familie start donderdag om 11.00 uur op het Afrikaanderplein te voet en gaat daarna onder meer per watertaxi verder langs het schip ss Rotterdam en hotel New York de Nieuwe Maas over en onder de Erasmusbrug door naar het centrum van de stad.

Het deel over het water eindigt bij de trappen voor Plein 1940 bij het oorlogsmonument De verwoeste stad, van kunstenaar Zadkine. Via de kubuswoningen loopt het koninklijk gezelschap naar de Binnenrotte, het plein voor de Markthal. Daar is een verjaardagsfeest gepland waar artiesten optreden. Zoals gebruikelijk op Koningsdag stopt het gezelschap op diverse plaatsen langs de wandelroute.

Het bezoek aan Rotterdam markeert het tienjarig koningschap van Willem-Alexander. Er zijn uitgebreide veiligheidsmaatregelen opgezet door de politie in samenwerking met de gemeente Rotterdam, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De maatregelen, die grotendeels geheim zijn, zijn onder meer nodig na de bedreigingen aan prinses Amalia vorig jaar. Vorig jaar werd bekend dat Amalia als gevolg van bedreigingen niet meer in Amsterdam kon wonen, waar ze studeert. De troonopvolgster stond op het punt om naar de hoofdstad te verhuizen.

Rotterdamse stijl

Het feest kost de gemeente Rotterdam 4 miljoen euro. Dat bedrag is voor meerdere organisaties zoals Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) en burgergroepen aanleiding om te protesteren tegen de komst van de koning naar Rotterdam en tegen de monarchie in het algemeen.

Hoofd citybranding van Rotterdam Annemieke van Wegen-Delhaas was verantwoordelijk voor de aankleding van de stad. "We zijn tien dagen bezig geweest", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Daardoor zijn we vandaag volledig in de feestvreugde aanbeland."

Oranje puntvlaggen sieren de stad. "Als je hem omdraait heb je de W van Willem en zoals die nu hangt de M van Maxima", zegt Van Wegen-Delhaas over het ontwerp. "We hebben die vlag gecombineerd met het groen-wit-groen: de trots van Rotterdam. Deze stijl zie je door de hele stad."

Centraal Station

Ze raadt bezoekers aan om in ieder geval te gaan kijken bij het Centraal Station. "Het is uniek omdat daar vlaggen wapperen van vijf meter groot. Het is écht vet", zegt Van Wegen-Delhaas. Veel gebouwen in de stad zijn aangekleed door bewoners en de Zalmhaventoren aan de Maas heeft een kroon. Van Wegen-Delhaas: "Loop gewoon door de stad. Richting het stadhuis en richting de Coolsingel. En ga even over de Erasmusbrug naar het Afrikaanderplein."

Protest

Voor de antimonarchisten van Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) is een demonstratie op Koningsdag langs de wandelroute van de koning vaste prik. Ook dit jaar betrekken de demonstranten hun plek in het zicht van de koninklijke stoet.

In Rotterdam ageert de actieclub niet alleen tegen de monarchie, maar vooral ook tegen de financiële kant van het bezoek. "De kosten bedragen 4 miljoen euro voor een bezoek van drie uur. Dat vinden wij buitensporig. Het is de duurste Koningsdag ooit in de armste gemeente van Nederland", zegt voorzitter Floris Müller. Hij verwacht dat een paar honderd medestanders naar de demonstratie komen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau