Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bevrijdingsfestivals luiden noodklok: toekomst onzeker

Peter Visser

De veertien nationale Bevrijdingsfestivals maken zich zorgen over hun voortbestaan. Als Den Haag niet de portemonnee trekt, dreigen in meerdere provincies de gratis festivals om te vallen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De organisatoren voelen zich op dit moment een roepende in de woestijn.

Vooral festivals die zelf eten en drinken verkopen zitten met de handen in het haar. Zij dekken tot 70 procent van de kosten met deze inkomsten, schrijft de krant. Als het weer dit jaar tegenzit en de omzet laag uitvalt, is het zeer de vraag of de organisatoren genoeg geld ophalen om volgend jaar weer gratis de deuren te openen. Mede door de coronacrisis en de inflatie zijn de buffers al bijna uitgeput.

"Het is aan de weergoden", zegt programmaleider Anna Zwezerijnen van het Bevrijdingsfestival Brabant. "Natuurlijk weten we zo in de loop der jaren wel aan welke knoppen we moeten draaien, maar bij slecht weer is de bodem van de reserves bereikt."

De provincie en gemeenten kwamen de organisatie voor dit jaar tegenmoet met een garantstelling. "Anders hadden we gezegd: Het risico is te groot", zegt Zwezerijnen tegen het AD. Eerder besloot Bedrijvingsfestival Utrecht de boel dit jaar af te blazen. Nadat overheden en bedrijven extra geld hadden toegezegd, besloot de organisatie toch het podium op te tuigen.

Bevrijdingsfestivals roepen Den Haag nu op in de toekomst garant te staan.

Rotterdam

Ook in Rotterdam hing het bevrijdingsfestival dit jaar aan een zijden draadje. "We hebben er samen met de gemeente voor gezorgd dat het dit jaar doorgaat, maar we herkennen het beeld", reageert directeur van Rotterdam Festivals Renske Satijn in Goedemorgen Nederland. "De prijzen zijn wel gestegen, bijvoorbeeld van beveiliging en het huren van materialen."

"We zijn aan het kijken hoe we het structureel kunnen bijdragen", zegt Satijn. "In een stad als Rotterdam, met onze historie, kan het echt niet zo zijn dat er geen bevrijdingsfestival is."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau