Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Steeds meer valse buitenlandse rijbewijzen onderschept: ‘We gaan er sowieso vanuit dat het vals is’

Matthijs Meulblok

Steeds meer valse buitenlandse rijbewijzen worden onderschept meldt de RDW aan Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Uit de laatste cijfers blijkt dat alleen het afgelopen jaar al ruim 130 valse buitenlandse rijbewijzen zijn onderschept ten opzichte van 117 een jaar eerder.

Uit de cijfers van de RDW blijkt dat de meeste valse rijbewijzen uit Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië komen. Een toenemende trend van het afgelopen jaar zijn echter valse rijbewijzen uit Pakistan. Dat waren er 18 in totaal. "Nog niet eerder hebben wij een degradatie van een rijbewijsdocument meegemaakt. Dat wil zeggen minder echtheidskenmerken en atypische druktechniek", zegt Wim Leutscher, adviseur expertisecentrum Rijbewijzen.

'Het moet gewoon 100 procent goed zijn'

Het omwisselen van een buitenlands rijbewijs voor een Nederlandse kan bij het expertisecentrum Rijbewijzen van de RDW. De burger doet de aanvraag bij de eigen gemeente. De identiteit wordt met behulp van het Paspoort of ID-kaart vastgesteld. De gemeente stuurt de aanvraag en het buitenlandse rijbewijs door naar de RDW. Het expertisecentrum Rijbewijzen controleert het buitenlandse rijbewijs op echtheid, geldigheid en of aan alle benodigde geldende criteria wordt voldaan.

Jaarlijks zijn er ruim 40 duizend omwisselingen van een rijbewijs. Toch geeft de RDW niet zomaar een rijbewijs af zegt Leutscher. "Als we constateren dat er een buitenlands rijbewijs binnenkomt gaan we er sowieso van uit dat het vals is." Volgens de adviseur moet er altijd van het slechtste worden uitgegaan. "We zijn dermate verantwoordelijk, we geven een identiteitsdocument af. Het moet gewoon 100 procent goed zijn. Als er ook maar enige vorm van twijfel is, dan gaat het niet door."

Rijbewijstoerisme vanuit Syrië naar Roemenië

Volgens de adviseur is er een trend op te merken in rijbewijstoerisme van Syrië naar Roemenië. De voornaamste reden van het inleveren van een vals buitenlands rijbewijs is het 'omzeilen' van de theorie- en/of praktijkexamens. Het doen van rijlessen en examens wordt als duur, tijdrovend en moeilijk ervaren. Daarnaast heeft het Nederlandse rijbewijs een goede status ten opzichte van een document uit het land van herkomst.

Mensen vanuit Syrië komen naar Roemenië en wisselen daar hun rijbewijs om. Vervolgens komen deze mensen naar Nederland en worden de rijbewijzen opnieuw omgewisseld. De oorzaak hiervan is dat Nederland geen afspraken heeft gemaakt met Syrië over het omwisselen van rijbewijzen en er dus een omweg moet worden gebruikt.

Internationale samenwerking

Volgens woordvoerder van de marechaussee Erik Assen wordt er internationaal goed samengewerkt om fraude op te sporen en tegen te gaan. "Ik vind dat we heel goed informatie uitwisselen", zegt hij. De marechaussee probeert zo veel mogelijk documenten en expertises uit te wisselen met andere landen.

De controle op valse rijbewijzen is volgens de RDW ook niet slechter. "We hanteren een vier-ogen-principe", zegt Leutscher. Daarnaast worden de documenten meermaals gecontroleerd voor ze worden uitgegeven.

Wel moeten we volgens de RDW er binnen de EU vanuit kunnen gaan dat Roemenië de juiste procedure volgt. Leutscher zegt: "Wanneer in een latere fase het rijbewijs van EU land Roemenië ter omwisseling wordt aangeboden, dan zal deze omgewisseld worden, maar met toevoeging op de achterzijde dat het oorspronkelijk rijbewijs uit Syrië afkomstig is. Binnen de EU worden elkaars rijbewijzen erkend."

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau