Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wordt een vliegtaks de nieuwe realiteit? ‘Het is onvermijdelijk’

Vliegtickets worden duurder. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) werkt aan een pakket maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Daarin overweegt de bewindsman een extra taks voor lange afstanden.

Nu is de vliegbelasting per persoon iets meer dan 26 euro voor alle afstanden. Daar moet volgens Jetten verandering in komen. Wie meer dan 2500 kilometer vliegt, moet zo'n 50 euro extra gaan neertellen. Gaat de reis verder dan 6000 kilometer, dan stijgt het bedrag naar 75 euro per passagier. Bovenop de ticketprijs dus.

'Kabinet is totaal van slag'

"Het kabinet is totaal van slag", reageert Marnix Fruitema, voorman van luchtvaartkoepel Barin, tegenover De Telegraaf. "Men wil de vliegtaks verhogen zonder te beseffen dat de kosten van een ticket al omhoog vliegen door de milieumaatregelen uit Brussel. Dit is pure symboolpolitiek."

Volgens Fruitema doet de vliegtaks voor de Nederlandse klimaatdoelen niets. De uitstoot vindt immers buiten de landsgrenzen plaats. Daar is KLM, de grootste gebruiker van Schiphol, het mee eens. Zij waarschuwen ervoor dat de vliegtaks ervoor zorgt dat mensen eerder de luchthaven van Brussel of Düsseldorf zullen pakken. De vliegtaks komt namelijk bovenop de al duurder wordende ticketprijzen vanwege 'Fitfor55', een ambitieus plan om de luchtvaart de verduurzamen.

Het gevolg is dus dat Schiphol duizenden reizigers kan gaan verliezen, blijkt ook uit onderzoek van de Europese Commissie.

'Onvermijdelijk'

Daarnaast kunnen vakantiegangers ook rekenen op hogere prijzen voor de bagage. Schiphol roept namelijk op een koffertoeslag door te berekenen. Dat heeft met de personeelstekorten en werkdruk bij de afhandelaars te maken. Via die weg hoopt de luchthaven extra geld binnen te hengelen, zodat het salaris van het personeel omhoog kan.

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik denkt dat dit soort maatregelen onvermijdelijk zijn, laat zij weten aan Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zeker als het gaat om ervoor te zorgen dat de mensen die de koffers moeten afhandelen beter betaald krijgen. Daar willen de meeste mensen wel extra voor betalen. Het is zwaar werk en ze krijgen onderbetaald."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau