main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 april 2023 — 10:06

Russische spionageschepen brengen Nederlands energienetwerk in kaart: ‘Laat het een wake-up call zijn’

Experts hopen dat Nederland eindelijk is wakker geschud en zich realiseert dat Russische spionageschepen over de Noordzee varen. De schepen, vaak vermomd als vissersboot, brengen namelijk het hele kabelnetwerk op de bodem van de Noordzee in kaart. Daarover schrijft De Telegraaf.

Dit soort spionage is al jarenlang aan de gang, blijkt uit onderzoek van de publieke omroepen van Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland. Russische schepen doen zich voor als onderzoeksschepen of als doodgewone vissersboot. Maar met alle apparatuur die zij aan boord hebben kunnen zij alles op de bodem van de Noordzee nagenoeg perfect in kaart brengen.

Sabotage

De informatie kunnen de Russen gebruiken als sabotagemiddel, mocht er echt een conflict met het Westen ontstaan. Voor experts reden genoeg om nogmaals aan de bel te trekken. Laat dit een wake-up call zijn, zo klinkt uit vanuit de mond van experts. “De Noordzee moet ons energiepark worden. Als je dit kunt saboteren, leg je Noordwest-Europa plat”, waarschuwt oud-marineman Marc De Natris tegenover de krant.

Geopolitiek analist Alex Krijger erkent dit. Volgens hem zijn de Russen “actief bezig” om te kijken hoe zij het beste de Nederlandse energie- en communicatie-infrastructuur kunnen saboteren. “Dat zijn geen James Bond-verhalen, dit is echt”, aldus Krijger.

Zijn de schepen te stoppen?

Het is best ingewikkeld om de spionageschepen te onderscheppen. Zij hebben transponders niet aanstaan. Daardoor moeten de schepen op de ouderwetse manier gevonden worden: met het blote oog.

Preventief controleren is ook niet zo eenvoudig als het lijkt. De schepen varen immers over internationale wateren en vaak is het onduidelijk wie voor welk deel verantwoordelijk is. Daarnaast kampt Defensie ook met een personeels- en materiaaltekort. Het gevolg van jarenlange bezuiniging. Tegenover De Telegraaf vertelt Rob Pulles, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marine Officieren, dat het nu hoogtijd is om te investeren in nieuwe eenheden en het opleiden van manschappen.

De experts roepen dat de infrastructuur op zee net zo goed beschermd moet worden als de infrastructuur aan land. Is Nederland daarin naïef geweest? Zo hard durft luchtverdedigingsofficier bij de Koninklijke Marine Cederic van Petegem dat niet te stellen. Tegen Goedemorgen Nederland vertelt hij dat de marine gereed is om in te grijpen. “Wij ondersteunen de kustwacht wanneer het nodig is. Wij hebben altijd ready duty ship. Dat ligt stand-by in Den Helder, mocht het nodig zijn om uit te varen en naar dit soort schepen te gaan.”

Lees ook:

Rusland plaatst tactische nucleaire wapens in Belarus: wat betekent dat?

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer