main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 april 2023 — 08:22

Zorgen om graaiflatie: boeken bedrijven onnodige recordwinsten?

Met de stijgende prijzen groeien ook de zorgen om graaiflatie. Ondernemers gebruiken de inflatie onnodig om hun prijzen op te drijven. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond FNV, waar het AD over schrijft. 

Er lijkt maar geen einde te komen aan de torenhoge rekeningen. Zijn de hoge prijzen eigenlijk wel terecht? Veel mensen denken daarover na als zij de rekening van de boodschappen controleren, zo vertelt Carsten Brzeski, hoofd macro-economisch onderzoek bij ING, aan het AD.

Inflatie

De hoge prijzen waren lange tijd te verklaren. De oorlog in Oekraïne zorgde voor hoge energieprijzen. Uiteindelijk had dat ook het gevolg dat transportkosten stegen, die uiteindelijk werden doorberekend aan de consument. Ook de coronapandemie zorgde voor hogere prijzen.

Het gevoel van dat het stijgen van die prijzen logisch was, is aan het veranderen. Dat gaf de Europese Centrale Bank eerder al aan. Bedrijven rekenen namelijk niet langer enkel de oplopende kosten door. Sterker nog: zij boeken extra hoge winsten, omdat zij de prijzen nóg verder opdrijven.

Graaiflatie

Onnodig? Ja dus, blijkt onder ander uit onderzoek van de Franse bank Société Générale. De conclusie uit dat rapport is dat bedrijven de inflatie met hun hoge kosten juist aanjagen. Ook wel verwoord als graaiflatie, dat volgens vakbond FNV steeds vaker voor komt.

FNV deed onderzoek naar 49 beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. De bond legde de omzet, personeelskosten en winst van bedrijven in 2019 naast die van 2022. Conclusie? “Ten opzichte van 2019 groeide de omzet behoorlijk, de winst fors en de uitkeringen aan aandeelhouders explosief. De personeelskosten bleven daarentegen achter”, zegt onderzoeker bij FNV Tijmen de Vos tegen de krant.

FNV concludeert ook dat werknemers middels salarisverhoging weinig merken van de hogere winsten. Het zijn vooral bestuurders en aandeelhouders die hier buitenproportioneel van profiteren. De winst steeg gemiddeld met 36 procent, terwijl de loonkosten met 12 procent stegen. “De winsten vloeien dus niet naar de werknemers in de vorm van hogere lonen”, zegt de bond.

Transparantie

Trendwatcher Farid Tabarki merkt ook op dat de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt stijgen. “Het zijn ook vaak kleine verpakkingen, maar voor dezelfde prijs. Ze gaan soms heel geraffineerd te werk”, zegt Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Of het nou gaat om supermarkten of producenten van voedsel. Transparantie is belangrijk. Als je zegt dat alles duurder en anders wordt, communiceer erover en laat het zien op de verpakking”, reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen. “Nu gaat het vaak stiekem.”

Lees ook: 

Inflatie bijna gehalveerd in maart, eten en drinken fors duurder

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer