main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2023 — 10:07

Vormt kunstmatige intelligentie een gevaar voor de mensheid? ‘Je moet transparantie eisen’

Kunstmatige intelligentie ontwikkelt zich in rap tempo, misschien wel te snel. Reden genoeg voor grote techbedrijven om te zeggen dat overheidsregulering nodig is. “Het moet transparanter worden”, stelt trendwatcher Farid Tabarki bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Kunstmatige intelligentie maakt zo’n snelle vlucht, dat toonaangevende wetenschappers en techbazen, waaronder Google-topman Sundar Pichai, pleiten voor een ontwikkelingspauze. “Op een gegeven moment gaat de mensheid de grip op de ontwikkeling van deze techniek verliezen.”

Ook Twitter-baas Elon Musk waarschuwt voor de gevaren. Vooral wanneer iets in kunstmatige vorm slimmer wordt dan de slimste mens op aarde. “Dat is als een zwart gat, want je weet niet wat er daarna gebeurt. Dat is moeilijk te voorspellen.” We moeten “voorzichtig” zijn met kunstmatige intelligentie, stelt Musk. “Ik denk dat er overheidstoezicht moet komen, want het is een groot gevaar voor het volk.”

Overheidsregulering

Tabarki onderscheidt drie soorten categorieën waar de overheid zich in zou kunnen mengen: authentiek, gemanipuleerd en gegenereerd. “Authentiek is een foto die je zelf hebt gemaakt”, legt Tabarki uit. “Gemanipuleerd is als je de foto digitaal edit. Gegenereerd is iets wat door de computer is gemaakt en eruitziet alsof het echt is.”

De overheid kan meer transparantie eisen. Bijvoorbeeld dat iemand weet waar die naar kijkt. Dat kan dan via een watermerk of disclaimer aangegeven worden. “Je moet altijd melden waar iets vandaan komt. Dat je weet of je met een mens praat of met een chatbot. Dat zijn allemaal dingen die nu niet helemaal duidelijk en gereguleerd zijn. Dat is het minimale dat je kunt eisen.”

Het is ook een probleem dat over landsgrenzen heengaat, zegt Tabarki. “Ik hoop dat wereldoverheden met elkaar gaan samenwerken om de grote internationale bedrijven in check te houden. Want alleen vanuit Nederland lukt je dat niet.”

‘Dat is het rare van technologie’

Tegelijkertijd vindt de trendwatcher het moeilijk om te duiden of computers slimmer kunnen worden dan de mens, of dat zij dat al zijn. “Dat is het rare van technologie. Dat zullen wij nooit echt weten.”

Deels omdat niet duidelijk is wat er allemaal in die processen gebeurt. Zo was er laatst een intelligentiecomputer bij Google die zichzelf Bengaals had geleerd, terwijl niemand daar een opdracht toe had gegeven. “Daar moeten wij goed op gaan letten. Hoe maken wij transparant wat er gebeurt met die technologie.”

ChatGPT

Een goed voorbeeld van kunstmatige intelligentie is ChatGTP. “Die kan alles voor je uitzoeken wat je wilt. Een samenvatting, een speech voor een huwelijk. Je kunt ermee coderen, muziek mee maken. Er zit eigenlijk geen limiet aan, behalve dat wij zeggen wat die moet doen.”

Lees ook: 

Amerikaanse ondernemers en wetenschappers waarschuwen voor systemen als ChatGPT

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer