OM: nooit gesproken over ontvoeren of vermoorden Taghi
"Het Openbaar Ministerie heeft op geen enkel moment overwogen Ridouan Taghi te ontvoeren, uitschakelen of zelfs vermoorden." Dat zei de officier van justitie woensdag tijdens het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De advocaat van Taghi had de rechtbank verzocht de voormalige advocaat van Sil A., een militair van het Korps Commandotroepen die wordt verdacht van drugssmokkel, woensdag in de rechtbank als getuige te horen.
A's voormalig advocaat Michael Ruperti liet tijdens een zitting bij de militaire kamer in de rechtbank in Arnhem begin deze maand - voor hij de verdediging neerlegde - weten dat A. in 2019 door geheime diensten is gevraagd of het mogelijk was de vermeende topcrimineel Taghi door commando's in het geheim uit Dubai te halen of anders te 'neutraliseren', wat een eufemisme is voor doden.
Weski heeft Ruperti woensdag meegenomen als getuige naar de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Hij moet wachten of de rechtbank akkoord gaat met het verzoek van de advocaat van Taghi. De rechtbank zal dit later woensdag beslissen.
Weski wil ook de commando A. horen, en de onbekende officier van justitie die volgens A. en Ruperti de opdracht tot mogelijk neutraliseren zou hebben gegeven. Ze heeft vorige week ook aangifte gedaan tegen het OM in deze kwestie. De Marengo-officier benadrukte woensdag dat een overleg hierover nooit heeft plaatsgevonden.
'Weten niet of moordplannen nog bestaan'
Taghi (45) werd eind 2019 opgepakt in Dubai en binnen enkele dagen overgebracht naar Nederland. Weski heeft al vaker aandacht gevraagd voor de manier waarop de arrestatie van haar cliënt is gegaan. Hij zou daarbij mishandeld zijn. Weski vreest ook nu nog voor de veiligheid van haar cliënt. "We weten niet of de moordplannen nu nog bestaan."
Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het OM is hij betrokken als opdrachtgever bij meerdere moorden en moordpogingen. Marengo is nu in de laatste fase. De uitspraak staat op 20 oktober gepland.
Het Misdaadbureau
Taghi zit op dit moment vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stuurt binnenkort een wetswijziging naar de Tweede Kamer, die onder andere regelt dat de zwaarste criminelen van ons land maximaal twee advocaten mogen hebben en dat een bewaker meekijkt op een camera naar gesprekken tussen de advocaat en de cliënt, zei hij vrijdag in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Weerwind komt met het wetsvoorstel na het incident rondom Youssef T., de volle neef en advocaat van Taghi. T. werd er door de rechtbank schuldig bevonden voor het doorspelen van berichten van Taghi, waardoor de criminele activiteiten van de organisatie konden doorgaan.
Luister deze aflevering nu terug als podcast.