Grensoverschrijdend gedrag in Tweede Kamer? ‘Onderzoek geeft verwarrend beeld’
Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther vindt dat er een "verwarrend beeld" is ontstaan over de werksfeer in de Tweede Kamer. Dat zegt hij in reactie op het onderzoek van de Universiteit van Utrecht, waaruit blijkt dat een grote minderheid van Tweede Kamermedewerkers grensoverschrijdend gedrag ervaart, zoals roddelen, zwartmakerij, discriminatie en (seksuele) intimidatie.
"Sommige dingen gaan echt mis, maar ik vraag mij af of het andere heel uitzonderlijk is voor een organisatie waar mensen werken", vertelt de politiek commentator bij Goedemorgen Nederland.
'Verwarrend beeld'
De Winther ziet de huidige situatie in de Tweede Kamer, waar uit onderzoek blijkt dat er geen goede werksfeer is, niet als uitzonderlijk. "Het is een instituut zoals een heleboel andere organisaties. Waar mensen werken die zich af en toe van hun minder mooie kant laten zien."
Er is een "verwarrend beeld" ontstaan over de werksfeer in de Tweede Kamer, vindt De Winther. "Discriminatie of seksuele intimidatie zijn echt grensoverschrijdend. Dat staat buiten kijf. Dat wordt ook geconstateerd in die enquête die de Universiteit Utrecht heeft laten doen. Je ziet ook passages dat er geroddeld wordt in de Tweede Kamer. Nou, dat gebeurt niet alleen in de Tweede Kamer."
Arib
In het onderzoek is onder andere de zaak van voormalig Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib meegenomen. "Er werd destijds gezegd dat zij een schrikbewind voerde. In het rapport van Universiteit Utrecht staat expliciet vermeld dat het niet alleen gaat om haar persoon of toen zij op de troon zat van de Tweede Kamer. Maar dat het ook voor de huidige Kamervoorzitter (Vera Bergkamp, red.) gaat", zegt De Winther.
Er zit dus wat frictie tussen de gewone Kamermedewerkers en Kamerleden, het Presidium en de ambtelijke top, constateert hij. "Het lag dus echt niet alleen aan Arib, maar veel breder." De Winther vindt het verstandig als men in de Tweede Kamer kijkt naar mogelijkheden om iets op te tuigen waar "gewone medewerkers terechtkunnen met ervaringen en waar zij zich niet beperkt voelen omdat er machtige mensen boven hen staan".
'Niet goed voor de democratie
Rechtsgeleerde Afshin Ellian, ook te gast in de studio, vindt de huidige stand van zaken "niet goed voor de Nederlandse democratie of het aanzien van de Kamer". Hij raadt het hoogste democratische orgaan in Nederland aan na te denken over hoe zij met elkaar om wensen te gaan.