main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
18 april 2023 — 15:31

Deskundigen hameren opnieuw op noodzaak fietshelm

Artsen en organisaties op het gebied van veiligheid hameren wederom op de noodzaak van een fietshelm. Die kan de kans op (hersen)letsel fors verlagen, stellen ze, zeker bij kinderen en e-bikers.

De oproep komt nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) cijfers had gepresenteerd over een toename van het aantal fietsdoden, en in de aanloop naar de tweede Landelijke Dag van de Fietshelm, deze woensdag.

De organisatoren, onder wie de Hersenstichting en VeiligheidNL, zeggen dat Nederland het enige land ter wereld is waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen tien jaar sterk gestegen, terwijl “onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt. De kans op hoofdletsel wordt 62 procent lager”, aldus Martijntje Bakker, directeur/bestuurder bij VeiligheidNL.

Senioren fietslustiger

Op dit moment wordt gevreesd dat het aantal verkeersslachtoffers bij eenzijdige ongevallen met de fiets tot 2040 enorm zal toenemen, mede door de groeiende groep senioren. Die wordt niet alleen groter, maar ook mobieler en ‘fietslustiger’, ook als de leeftijd van 80 is gepasseerd. De snelle en ook vaak zware e-bike is onder ouderen erg populair.

Volgens Marcel Ariës, neuroloog-intensivist aan Maastricht UMC+, is de fietshelm urgenter dan ooit: “We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel door fietsongelukken en zien de gevolgen van het niet dragen van een fietshelm terug op de scans van het hoofd: breuken, bloedingen en ernstige kneuzingen.”

Draagvlak

Een breed draagvlak voor een helmplicht lijkt er evenwel niet te zijn, blijkt uit onderzoek van Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis. Nog niet de helft zou voor een helmplicht op de e-bike zijn, minder nog dan twee jaar geleden. Het is volgens hem belangrijk “om goed te kijken naar de motieven en barrières voor helmgebruik bij verschillende doelgroepen”.

Neuroloog Myrthe Boss, werkzaam in Ziekenhuis Gelderse Vallei, verloor haar moeder als gevolg van hersenletsel door een ongeluk met de e-bike. “In Denemarken draagt een op de twee volwassen fietsers vrijwillig een helm. Dat willen we in Nederland ook bereiken. ”

Verkeerseducatie

Naast het dragen van een helm, wil VeiligheidNL het aantal fietsongevallen ook terugdringen met verkeerseducatie. Ook wil het kenniscentrum in kaart brengen waar de fietsongevallen gebeuren, om daar de infrastructuur te verbeteren, en onderzoekt ze programma’s voor valpreventie op maat voor ouderen.

Het aantal mensen dat in het verkeer is omgekomen, steeg volgens het CBS vorig jaar met ruim een kwart. Vooral fietsende 75-plussers zijn vaker slachtoffer.

Lees ook: 

ANWB over grote toename verkeersdoden: innovatiever handhaven en fietsveiligheid verbeteren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Verkiezingsuitslag bevestigd: PVV grootste in Kamer, D66 loopt 10e zetel op haar na mis

De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25…

Lees meer

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer