main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 april 2023 — 11:00

Coalitie is akkoord: streamingdiensten moeten investeren in Nederlandse producties

Streamingdiensten zoals Netflix, Prime Video en Disney+ moeten inkomsten uit Nederland herinvesteren in Nederlandse producties. Daar heeft de coalitie een akkoord over bereikt. Morgen stemt de Tweede Kamer over het voorstel. Daarover schrijft De Telegraaf.

Het is een wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Na wekenlang discussiëren is er eindelijk een overeenstemming bereikt binnen de coalitie. Streaming- en ondemanddiensten moeten bij een jaaromzet van boven de tien miljoen euro vijf procent van die omzet die zij maken in Nederland, investeren in Nederlandse films of series.

Het levert tientallen miljoenen euro’s op voor de Nederlandse filmindustrie. Of het genoeg is zal nog moeten blijken, aangezien een serie al snel 8 miljoen euro kost om te maken en een film een slordige 6 miljoen. “Ook al is dat klein bier, ik vind dit een goede ontwikkeling”, zegt Amerikadeskundige Raymond Mens bij Goedemorgen Nederland.

Bescherming culturele producties

Uslu stelt dat een dergelijke investeringsverplichting nodig is om de Nederlandse ‘culturele producties’ te beschermen en zodat kijkers zichzelf beter kunnen herkennen in de producties.

Mens voegt eraan toe dat het steeds moeilijker wordt om tegen de Amerikaanse grootmachten op te boxen. “Maar daarom is het goed dat in ieder geval deze provisie wordt gesteld, dat je een deel van je winsten in producties moet investeren.”

Overigens is Nederland relatief laat met deze maatregelen. In omringende landen moeten de streamingdiensten al een deel van hun omzet investering en lokale producties.

Lees ook: 

VVD stopt met TikTok: ‘Wij hebben het over voor de veiligheid’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer