Geen cash meer op zak of in de kassa? ‘Over tien jaar is het klaar met contant geld’
Jongeren hebben bijna nooit meer cash op zak. Is dit het begin of het einde van contant geld, of heeft een briefje van 20 euro toch nog een toekomst in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next zoekt het uit.
Wat betreft pingebruik loopt Nederland vooruit op de rest van Europa. Gemiddeld wordt 59 procent van de betalingen in Europa met cash gedaan. In Nederland is dat 21 procent. Ter vergelijking: in Malta wordt 77 procent van de betalingen contant gedaan. In Oostenrijk (70 procent) of Italië (49 procent) is cash ook nog steeds erg populair.
'Binnen tien jaar is het klaar met contant geld'
Daniël Duwaer, bedenker van een digitaal bestel- en betaalsysteem voor horecaondernemers (Butlaroo), verwacht dat cashgeld in Nederland snel verdwijnt. "Binnen tien jaar is het klaar", zegt hij tegen het WNL-programma Stand van Nederland: Generatie Next. "Als ik om mij heen kijk, gaat het heel hard. Jongeren hebben geen cash meer bij zich, en als je ziet wat voor voordelen digitale betalingen met zich meebrengen, gaat het nog sneller dan tien jaar."
Wereld zonder cash futuristisch
Voor winkeliers klinkt het logisch dat contant geld verdwijnt. Een pinbetaling kost een ondernemer tegenwoordig namelijk een derde minder dan een betaling in cash. Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging Nederland, de brancheorganisatie van onder meer banken, legt uit hoe het zit. "Tijdens corona is het heel hard gegaan. Voor corona was één op de drie betalingen met cash en na corona werd dat één op de vijf."
Hoe minder er met contant geld betaald wordt, hoe hoger de transactiekosten per contante betaling. Als het gebruik van contant geld dus afneemt, wordt het voor winkeliers aantrekkelijk om cash in de winkel niet meer toe te staan. Die ontwikkeling hoopt de Betaalvereniging tegen te gaan. "Wij moeten ervoor waken dat cash niet dusdanig weinig gebruikt wordt dat het onbetaalbaar wordt."
Beugel verwacht niet dat cash echt uit de samenleving verdwijnt. "Ik ga het niet meer meemaken", zegt hij. Ook omdat digitaal betalen zo zijn nadelen heeft. Voor een pinbetaling moeten immers de betaalterminals werken en er moet internetverbinding zijn om de transactie te kunnen voltooien. "Als dat eruit ligt, kun je niet betalen." Dus is een cashloze samenleving futuristisch? "Dat denk ik wel."
'Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is'
Wie daar anders over denkt, is Flip Gooskens. Hij zit al 20 jaar in de horeca en is eigenaar van een foodhall in Tilburg. Gooskens heeft in zijn foodhall zelfs cash verbannen. Contant geld hebben liggen achter de bar was in zijn ogen te veel gedoe. Zijn klanten móeten dus wel met de pinpas afrekenen. "Het is een ontwikkeling die niet tegen te houden is", denkt de horecaondernemer. Maar wanneer contant geld echt verdwijnt, daar durft Gooskens zijn hand niet voor in het vuur te steken. "Dat gaat nog wel een tijdje duren."
Dat heeft er volgens hem ook mee te maken dat er branches zijn die graag werken met betalingen in zwart geld. Contant dus. Zolang mensen daarin meegaan, zal cash zo zijn functie blijven houden.
Wie heeft er hedendaags nog contant geld op zak? Jongeren hoeven er niks meer van te weten, maar ouderen doen hun betalingen het liefst nog altijd in cash. Is de toekomst van contant geld in gevaar of blijven de euromunten en biljetten behouden? Stand van Nederland: Generatie Next gaat op onderzoek uit.