FBI pakt verdachte (21) op in onderzoek lek geheime documenten over oorlog in Oekraïne
De Amerikaanse FBI heeft een verdachte in de kraag gevat in verband met de recente lekken van geheime documenten van inlichtingendiensten over de oorlog in Oekraïne. Het gaat om de 21-jarige luchtmachtmedewerker Jack Teixeira. De man wordt voorgeleid bij een rechtbank in Boston op verdenking van het lekken van vertrouwelijke informatie.
Teixeir is lid van een reserveonderdeel van de luchtmacht in de staat Massachusetts. Hij werkt op een vliegbasis en had daar volgens The New York Times als inlichtingenmedewerker toegang tot gevoelige informatie. Hij zou de leiding hebben gehad over een besloten chatgroep van enkele tientallen jongeren op de berichtendienst Discord. Daar werden de documenten sinds eind vorig jaar gepost. De jongeren in de chatgroep zouden een liefde voor vuurwapens, militaire uitrustingen en God delen, zo schrijven Amerikaanse media.
FBI-agenten hebben Teixeira's woning in de plaats Dighton doorzocht. Zijn aanhouding verliep zonder incidenten.
De gelekte informatie die media naar buiten brachten, hebben in het Westen tot bezorgde reacties geleid, hoewel sommige gegevens, bijvoorbeeld over veronderstelde dodentallen bij de strijdende partijen, lijken te zijn gewijzigd. De gelekte documenten brachten onder meer de militaire posities in beeld van Oekraïners, en er wordt ook bericht over de vermeende standpunten en plannen van landen over wapenleveranties aan Oekraïne.
Minister Garland zei dat de Amerikaanse regering momenteel hard aan de zaak werkt en probeert de schaal en impact van de lekken in kaart te brengen. Omdat het om een strafrechtelijk onderzoek gaat kon hij verder niet veel zeggen. Ook over de gelekte documenten zei hij niets kwijt te kunnen.
Toestand Oekraïense leger
Uit die uitgelekte documenten blijkt ook dat het Oekraïense leger er slecht voor zou staan, en het mogelijk niet gaat redden in een volgend offensief in de oorlog met Rusland. "Dat is denk ik het meest schadelijke", zei defensiespecialist en directeur van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Rob Wijnberg in Op1 donderdagavond. "Dit wil je gewoon niet. De Oekraïners wilden in het begin ook niets delen met de Amerikanen, want ze vertrouwden hen niet en waren bang dat het uit zou lekken." Dat dit nu wel gebeurt "moet echt een klap zijn", denkt Wijnberg.
President Joe Biden zei eerder op de dag met zorg te hebben kennisgenomen van de recente lekken, maar hij ziet er geen acuut gevaar in. De inlichtingendiensten en het ministerie van Justitie in Washington hebben een onderzoek ingesteld.
"Met dit soort beveiligingslekken heb je geen buitenlandse hacker nodig", reageert PvdA-Europarlementariër Mohammed Chahim, te gast in Goedemorgen Nederland. "Het is triest en heel erg zorgelijk. Als dit soort organisaties hun datasecurity niet op orde hebben, maak ik mij grote zorgen over heel veel andere organisaties."