main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 april 2023 — 08:00

COC roept op regenboogvlag zaterdag te hijsen na golf van geweldsincidenten: ‘Nederland is voor iedereen’

Lhbti+-belangenorganisatie COC roept op om zaterdag de regenboogvlag uit te hangen. Dit als reactie op de golf van geweldsincidenten van afgelopen week, zo vertelt voorzitter van COC Midden-Gelderland Ricardo Brouwer. “Heel Nederland is voor iedereen.”

De regenboogvlag van COC Eindhoven en regio werd zaterdag weggerukt door een groep van twintig hooligans. Daarom hangt de belangenorganisatie zaterdagmiddag een nieuwe vlag op. Meerdere afdelingen van het COC zien dit als een mooi moment om ook op andere plaatsen de vlag uit te hangen.

Naast het verwijderen van de vlag werd er zaterdag een groep lhbti+ jongeren uitgescholden in het COC-pand in Eindhoven. Ook werd een vrijwilliger geslagen. Deze vrijwilliger maakt zich volgens een woordvoerder naar omstandigheden goed.

Geweld en homofobe uitspraken

En dat waren niet de enige incidenten. Medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+ café werden in die nacht mishandeld. Daarnaast werden er tijdens de voetbalwedstrijd PSV-Spakenburg van 4 april, en bij andere recente voetbalwedstrijden, homofobe uitspraken gedaan zonder dat werd ingegrepen.

Brouwer heeft zelf ook te maken gehad met homohaat. “Ik ben een keer met mijn toenmalige partner in de trein belaagd. Toen werden we uitgescholden voor dingen die ik niet op televisie zal herhalen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Hoop dat alle burgemeesters dit doen’

In een open brief roepen twintig regionale COC-verenigingen en COC Nederland iedereen op om het voorbeeld van COC Eindhoven en regio te volgen en zaterdag ook een regenboogvlag of andere LHBTI+ gemeenschapsvlag uit te hangen.

“In Arnhem hijsen we de vlag samen met burgemeester Ahmed Marcouch”, vertelt Brouwer. “Ik ben heel erg blij dat hij dat initiatief heeft genomen om te laten zien: Arnhem is een stad voor iedereen. Ik hoop dat alle burgemeesters dat doen.”

De vlag wordt in ieder geval ook in Wageningen, Lingewaard en Oestgeest gehesen.

Lees ook: 

COC: homofoob geweld voetbalsupporters tegen vrijwilliger, regenboogvlag gestolen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer