main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2023 — 11:05

VVD en CDA in Drenthe willen partijlijn op stikstof loslaten voor coalitie met BBB

De fracties van VVD, CDA en PvdA in Drenthe zijn bereid het de landelijke partijlijn over stikstof los te laten om mee te kunnen besturen. Het is de enige manier om aan te kunnen schuiven bij BBB die met 17 zetels in het Drents Parlement zetelt, want voor die partij is het stikstofbeleid een breekpunt.

Volgens verkenner Astrid Nienhuis (burgemeester van Heemstede) ligt een coalitie van BBB, VVD, CDA en PvdA voor de hand. Maar de opvattingen van de BBB in het stikstofdossier staan haaks op de landelijke lijn van de drie beoogde Drentse coalitiepartners. Het gedwongen uitkopen van boeren is een brug te ver, meent de BBB in Drenthe.

“De deadline voor de stikstofdoelen vervroegen naar 2030 is voor ons een no-go”, aldus Gert-Jan Schuinder van de BBB Drenthe, woensdagmiddag tijdens de presentatie van het rapport van de verkenner.

VVD en CDA zijn landelijk gebonden aan een coalitieakkoord waarin de deadline van 2030 is afgesproken. De PvdA steunt het kabinetsbeleid op dit punt. De landelijke lijn is voor Yvonne Turenhout, voorvrouw van de PvdA, niet heilig. “Als er belemmerende deadlines liggen en de gedwongen opkoop drempels opwerpt om te komen tot oplossingen, dan zijn wij bereid er het gesprek over aan te gaan.”

Eind maart kraakte Willemien Meeuwissen, fractievoorzitter van de VVD, al harde noten over haar eigen partij tijdens het duidingsdebat. “We hebben in aanloop naar de verkiezingen hard ons best gedaan om onze landelijke partijgenoten bij te sturen, wakker te schudden en aan de bel te trekken.”

‘Moeten provincie van slot halen’

VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker begrijpt haar partijgenoten in Drenthe. “Het gaat de hele tijd over dat ene jaartal en wat dan landelijk wel of niet zou moeten worden vastgesteld, terwijl de provincies op dit moment moeten denken over hoe ze de provincie van het slot krijgen”, reageert de liberaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ze moeten ervoor zorgen dat er gebouwd kan worden en dat bedrijven hun activiteiten kunnen ontplooien. Ik hoop dat het partijen lukt om daarover afspraken te maken”, zegt Becker.

Mogelijk zijn de Drentse partijen de eerste schapen die over de dam gaan. In alle twaalf de provincies neemt BBB het voortrouw in de formatie, en overal verzet die partij zich tegen de stikstofplannen van Den Haag.

Brabant

Ook in Brabant, waar een coalitie van BBB en VVD met PvdA en GroenLinks in de maak lijkt. Maar formateur Pieter Verhoeve wil de partijen eerst kennis laten maken, voor hij met hen gaat spreken over de inhoud, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “Politiek is mensenwerk. Het kan goed dat GL en PvdA een ander perspectief hebben dan BBB op stikstof, maar toch moeten de mensen het met elkaar doen.”

“Zeker in het gezellige Brabant is sfeer belangrijk. Vervolgens moet je op inhoud een stevig gesprek voeren, zodanig dat je met elkaar kan werken in de praktijk”, aldus de informateur.

PvdA en GroenLinks

De PvdA wijkt in Drenthe overigens ook af van de landelijk linkse samenwerking met GroenLinks en kiest voor een plek in Gedeputeerde Staten zonder GroenLinks. De opvattingen van beide partijen verschillen in Drenthe op het gebied van bijvoorbeeld windmolens en woningbouw.

Lees ook: 

Stikstofexperts: beleid van kabinet veel te onduidelijk, moet eenvoudiger

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van…

Lees meer