Stikstofexperts: beleid van kabinet veel te onduidelijk, moet eenvoudiger
Het stikstofbeleid kan en moet veel eenvoudiger, zo zeggen de twee meest vooraanstaande stikstofexperts van Nederland, Jan Willem Erisman en Wim de Vries, in een interview met NRC. De huidige stikstofnorm is te onduidelijk op bedrijfsniveau. "Het is voor een individuele boer niet duidelijk waar hij of zij nu voor aangeslagen wordt", zegt De Vries.
"Het is alsof je tegen een zaal van honderd mensen zegt dat ze een groot rapport moeten schrijven, maar je de taken niet verdeelt. Daar komt geen bal van terecht." Een uitstootplafond moet meer duidelijkheid bieden, vinden de wetenschappers. De veehouders kunnen aan de hand daarvan zelf hun bedrijf aanpassen om aan de norm te voldoen.
Hoogleraren Erisman (milieu en duurzaamheid, Universiteit Leiden) en De Vries (milieusysteemanalyse, Wageningen University & Research) onderzoeken op dit moment in opdracht van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) of er een alternatief bestaat voor de 'kritische depositiewaarde' (KDW), de huidige stikstofnorm. Het grote verschil tussen de KDW en een uitstootplafond is dat die eerste niet gaat over de uitstoot van stikstof, maar over hoeveel stikstof er op een natuurgebied mag neerdalen.
De bevindingen van de hoogleraren zouden volgende maand gepubliceerd worden, maar de minister heeft besloten dit gelijk al te doen.
Naast het uitstootplafond moet er volgens de experts gewerkt worden met bepaalde bufferzones rondom kwetsbare natuurgebieden, waar nog zeer weinig uitstoot mogelijk is. Dat hebben zij het ministerie geadviseerd om uit de huidige impasse te komen.