Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Geen ‘jongens en meisjes’ of brandweerman: LAKS presenteert inclusieve taalgids voor scholen

Peter Visser

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil met een 'inclusieve' taalgids voor scholen een einde maken aan het gebruik van termen als 'witte en zwarte scholen’ en aan onderscheidend taalgebruik, zoals 'jongens en meisjes'. De taaltips moeten kansengelijkheid bevorderen, zegt LAKS tegen het Algemeen Dagblad.

Ook de termen ‘achterstandsleerling’ en ‘achterstandsscholen’ zijn wat LAKS betreft verleden tijd. Een leerling met een handicap wordt voortaan ‘leerling met een beperking’ genoemd, stelt de belangenbehartiger van scholieren voor. 'Zittenblijven' wordt 'doubleren' en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoger en lager onderwijs.

LAKS wil ook dat docenten voortaan de klas welkom heten met 'goedemorgen allemaal' of 'goedemorgen leerlingen' en niet 'goedemorgen jongens en meisjes'. 'Hij' en 'zij' is niet meer van deze tijd, vindt LAKS. Voortaan praten we over 'die' en 'diegene'. Zo worden genderverschillen kleiner. Op schoolpassen moet een X komen op de plek van M (mannelijk) en V (vrouwelijk).

Brandweerman wordt brandweerkracht, schrijft de scholierenorganisatie in het voorstel aan scholen. Het keurmerk ‘excellente school' moet ook verdwijnen. Het LAKS stelt dat "hierdoor andere scholen in de ogen van bepaalde mensen minder goed worden", schrijft het AD. De Tweede Kamer nam onlangs al een motie van D66 hierover aan.

'Bewust zijn van vooroordelen'

"Taal wordt gebruikt om betekenis te geven aan onze denkwereld, dus woorden hebben gevolgen", zegt LAKS-bestuurslid Cylus Kawesi (18) tegen het AD. "Ze kunnen een negatief effect hebben op ons wereldbeeld en zorgen dat we mensen buitensluiten. We moeten ons bewust zijn van de vooroordelen die dit in de maatschappij kan oproepen."

Dat LAKS wordt bestempeld als 'woke' vindt hij niet erg. "Tegenstand, daar moeten we als samenleving nou eenmaal doorheen bij veranderingen."

'We slaan door'

"Op het risico af dat ik een oude witte man word genoemd: ik kan hier wat minder goed mee omgaan", reageert voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik snap het: ieder mens mag zichzelf zijn. Ik begrijp de individuele keuzes. Maar zo langzamerhand begin ik mij wel af te vragen of we niet heel erg doorslaan."

"Die onzijdige taal, ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Dat ligt waarschijnlijk aan mij, maar ik denk dat ik namens veel mensen spreek als ik zeg: hier herken ik mij niet in. Ik herken de oude taal heel goed."

Ook volgens parlementair journalist van WNL Marieke Smits slaan we door. "Zittenblijven of doubleren, dat is gewoon een synoniem en een moeilijker woord. We worden wel heel gevoelig", zegt ze. "Leerlingen, prima. Maar de onzijdige taal slaat een beetje door."

"Ik denk wel dat je in die kinderboekjes heel veel stereotypes ziet", reageert econoom Marieke Blom. "Jongeren van deze tijd zijn er wel heel gevoelig voor dat ze het niet meer op deze manier willen. Dat is wat je hier hoort."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau