Onderzoek: ondertiteling voor doven en slechthorenden nog steeds niet vanzelfsprekend
Televisie, films en streamingdiensten zijn nog altijd niet volledig toegankelijk voor de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland.Aan films en series op streamingdiensten worden op dit terrein überhaupt geen wettelijke eisen gesteld. Ieder(in), de belangenvereniging voor mensen met een beperking, wil dat er maatregelen worden genomen.
Ieder(in) ziet dat vooral commerciële aanbieders achterblijven. Die zouden als het aan Ieder(in) ligt per wet opgelegd moeten krijgen om hun programma’s toegankelijker te maken. Hoeveel tv-programma’s en films precies voorzien zijn van ondertiteling voor doven en slechthorenden (ODS) is niet helder, volgens onderzoek van NOS.
RTL en Talpa (SBS6, Veronica, Net5) delen geen cijfers. De door de NOS benaderde streamingdiensten (Netflix, Videoland, Disney+, HBO Max, Prime Video en Ziggo) willen evenmin kwijt welk gedeelte van hun aanbod is voorzien van ODS.
Lucille Werner
CDA-Tweede Kamerlid Lucille Werner noemt het “een vorm van uitsluiting” dat de ondertiteling voor doven en slechthorenden niet bij alle programma’s beschikbaar is. Volgens Werner is dat in strijd met het VN-verdrag Handicap, dat voorschrijft dat de drempel voor gehandicapten om mee te doen in de samenleving zo laag mogelijk moet liggen.