main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 april 2023 — 12:10

Cybercriminelen steeds gevaarlijker: ‘Privacy is niet bedoeld om criminelen te beschermen’

Cybercriminelen worden steeds kundiger in het aftroggelen van je digitale gegevens. Hiermee worden vervolgens soms grote sommen geld buitgemaakt. Techspecialist Danny Mekić zegt tegen Goedemorgen Nederland dat we dringend betere technieken moeten ontwikkelen om onszelf te kunnen beschermen.

Onlangs werd een criminele verkoopwebsite voor online identiteiten, met zelfs kortingsacties om gegevens te bemachtigen, opgerold. De politie trof dit aan na onderzoek van de FBI. Gegevens van ruim 50.000 Nederlanders zijn hier buitgemaakt. Dit is waarschijnlijk het topje van de ijsberg.

Mekić legt uit: “Zij hebben dus hun eigen systeem gebouwd om in te breken op computers en altijd weer live de nieuwste gegevens over mensen binnen te halen. Dan gaat het vaak over het afpersen en bedreigen van mensen. Dan heb je echt een doelwit en dat is wat er veelvuldig met dit platform gebeurt.”

Wapens en drugs

Dat de criminelen steeds gevaarlijker worden blijkt ook uit Operation Cookiemonster. De Telegraaf sprak met programmadirecteur Digitalisering en Cybercriminaliteit bij de politie Theo van der Plas. Die vertelt dat tijdens een wereldwijd onderzoek in Nederland zeventien mensen werden opgepakt in relatie tot een groot cybercrimineel netwerk. Bij huiszoekingen werden onder meer drugs en wapens gevonden.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Mekić pleit voor betere technieken, zodat we beter beschermd worden tegen de online gevaren. “Je verwacht nu heel veel van mensen, je moet altijd maar kijken: is het een phishingmail of is het ’t niet?”

De politie wil wel meer doen, maar loopt tegen privacywetgeving aan, volgens Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski (VVD). Ze zegt: “Privacy is niet bedoeld om criminelen te beschermen.” Zij heeft de minister gevraagd om hier naar te kijken en heeft die toezegging ook gekregen. “Wat je ziet: banken hebben gegevens en zien rare transacties. Politie heeft misschien aangiftes. Als je al die informatie bij elkaar zou brengen, dan weten zij precies wie die criminelen zijn, waar ze zitten en hoe ze heten.” Ze verwacht dat veel slachtoffers voorkomen kunnen worden als de informatie die bekend is mag worden gedeeld.

Het begint klein

Volgens Rajkowski begint cybercriminaliteit altijd heel klein, maar kan dit al grote gevolgen hebben. “Je kan denken, wat maakt het uit dat mijn e-mailadres in handen is van een crimineel, maar dat maakt heel veel uit. Criminelen hebben vaak veel meer informatie dan alleen jouw e-mailadres. Daar moet je echt van uit gaan. Hoe meer informatie zij hebben, hoe gerichter zij jou kunnen benaderen, waardoor je minder goed door hebt of een mailtje echt of nep is.” Het Kamerlid stelt dat ze steeds geraffineerder tewerk gaan. “We gaan steeds minder doorhebben wat echt en nep is en dat kan uiteindelijk betekenen dat je tienduizenden euro’s kwijt bent.”

Inmiddels zijn er al tienduizenden mensen slachtoffer van digitale oplichtingspraktijken. Volgens Rajkowski is er dan ook nog steeds veel schaamte. Het is dan ook belangrijk om het bespreekbaar te maken.

Directeur van Reiskoepel ANVR Frank Oostdam vertelt dat hij ook al eens bijna slachtoffer is geworden van zo’n phishingactie via Whatsapp. Hij kreeg een zogenaamd app-bericht van zijn dochter die zei dat ze haar telefoon kwijt was en geld nodig had. Oostdam vond het maar vreemd hoe zijn dochter hem aansprak en had haar dus even gebeld. “Je bent snel in de verleiding om even geld over te maken”, zegt hij.

Bedrijven ook vaak de klos

Naast particulieren zijn ook bedrijven steeds vaker de klos. Rajkowski: “Een op de vijf MKB’ers is al slachtoffer geworden. Dat is ongelooflijk veel.” Ze zegt dat het belangrijk is dat de overheid meer gaat doen om bedrijven te beschermen. “Niet elk bedrijf heeft geld of kennis en kunde in huis om allemaal cyberspecialisthen in dienst te hebben. “Ik denk dat het voor MKB’ers goed is om onderling dit soort teams van cyberdeskundigen in te gaan kopen, om te zorgen dat ze veilig zijn”

Het Kamerlid pleit ook voor een betere preventie. “Op het moment dat cybercriminelen heel groot zijn, hebben ze al vaker iets anders gedaan. Dus we hadden ze al veel eerder kunnen pakken.” Ze stelt dat wanneer jongeren op school al worden betrapt op hacken, ze meteen moeten worden benaderd door de politie. “Als je op dat moment al met iemand gaat zitten, kunnen wij dat talent misschien inzetten om Nederland te beschermen in plaats van aan te vallen.”

Lees ook:

Geheime militaire plannen gelekt: ‘Dat is de wereld waarin we helaas leven’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: De Jongen zonder Gisteren

De eerste aflevering gaat over het moment dat de 21-jarige Jur Deitmers zijn geheugen kwijtraakt. Op dat moment staat de jonge Harvard-student met grote verwachtingen vol in het leven. Hij is intelligent, ambitieus en heeft een brede vriendenkring. Maar tijdens een vakantie in Mexico gaat het mis.

Klik hier en kijk de eerste aflevering van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren terug via NPO Start.

Vanavond op NPO 1: Op de Barricade

Fidan Ekiz gaat voor deze slotaflevering van Op de Barricade naar Albergen. De inwoners kregen in 2022 te horen dat er een azc in dit Twentse dorpje geopend zou worden. Ze protesteerden ertegen, maar werden afgeschilderd als racisten.

Kijk vanavond om 21.25 uur naar Op de Barricade op NPO 1.

Ontwikkelingslanden betalen recordbedrag om schulden af te lossen

Ontwikkelingslanden hebben in 2023 een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar (ruim 1300 miljard euro) betaald om hun buitenlandse schulden af te lossen, meldt de Wereldbank…

Lees meer

Kabinet stuurt aan op 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050

Het kabinet gaat beleid maken dat gericht is op “gematigde bevolkingsgroei” naar zo’n 19 tot 20 miljoen inwoners in 2050. Dat schrijven ministers Marjolein Faber…

Lees meer

Taakstraffen van 150 uur voor leden harde kern Feyenoord

De politierechter van de rechtbank in Rotterdam heeft taakstraffen van 150 uur opgelegd aan twee leden van de harde kern van Feyenoord voor het mishandelen…

Lees meer

GroenLinks-PvdA eist nieuw debat over onderwijsbegroting: ‘Stemming ongekend zonder’

Onderwijswoordvoerder van GroenLinks-PvdA Luc Stultiens wil “absoluut” een nieuw debat over de onderwijsbegroting, voor de stemming donderdag. “Het zou ongekend zijn als we moeten stemmen…

Lees meer

Bevolking groeit naar 23 miljoen zonder politieke keuzes: ‘Kan helemaal niet’

Als de politiek geen duidelijke keuzes maakt, kan de Nederlandse bevolking in 2050 oplopen tot 23 miljoen mensen. Dat staat in het rapport Gematigde groei…

Lees meer

Criminelen versturen kilo’s drugs via de post: ‘Xtc tussen kattenvoer en Boeddhahoofd van MDMA’

Postbezorgers draaien in december traditiegetrouw overuren, maar wat als er in ogenschijnlijk onschuldige pakketjes dubieus snoepgoed zit? Dealers sturen via de post kilo’s drugs de…

Lees meer

Gemeente Westland wil minder arbeidsmigranten: ‘Huisvesting blijft een enorm probleem’

Gemeente Westland, een gemeente bekend om zijn kassen, kent momenteel zestien- tot zeventienduizend arbeidsmigranten. Dat is bijna één zesde van het totaal aantal inwoners en…

Lees meer

Bemanningsleden van zinkend binnenvaartschip gehaald in Zutphen

In de Industriehaven in Zutphen zijn vier bemanningsleden van een binnenvaartschip gehaald omdat het aan het zinken was, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Ze…

Lees meer