Schiphol gaat ’s nachts op slot: ‘Een van de kurken waar onze economie op drijft’
Schiphol gaat 's nachts op slot, stelt de nieuwe topman van Schiphol Ruud Sondag vandaag voor. Hij wil dat zijn luchthaven weer "geloofwaardig" wordt. Er moet volgens hem meer gedaan worden aan de geluidsoverlast waar omwonenden al jaren over klagen. De plannen zouden uiterlijk 2026 in moeten gaan. De politiek lijkt echter verdeeld.
Alle vluchten tussen 00.00 en 05.00 uur 's nachts worden geschrapt. Er komt een verbod op lawaaierige toestellen als de Boeing 747 en ook privéjets zijn niet meer welkom. Het lijkt een vlucht naar voren van Schiphol, want morgen dient een kort geding dat is aangespannen door de luchtvaartmaatschappijen zelf. Zij verweren zich tegen de geplande krimp van de luchthaven.
Ook komt er geen tweede Kaagbaan en worden privévliegtuigen en "de meest lawaaiige toestellen" voortaan geweerd. "Om geluidsoverlast te verminderen wil Schiphol lawaaiige vliegtuigen strenger aanpakken, door de bestaande normen stapsgewijs aan te scherpen voor vliegtuigen die op Schiphol mogen landen en vertrekken", aldus Schiphol.
Verder wil Schiphol privévliegtuigen en klein zakelijk verkeer weren. "Dit verkeer zorgt voor onevenredig veel geluidsoverlast en CO2 uitstoot per passagier (ongeveer 20 keer zo veel CO2 in vergelijking tot een lijnvlucht). Van deze vluchten is 30 tot 50 procent vakantievluchten naar bestemmingen als Ibiza, Cannes en Innsbruck. Naar de meest gevlogen bestemmingen met privéjets zijn bovendien voldoende lijndiensten beschikbaar", stelt de luchthaven.
Grote gevolgen voor Transavia en Tui
Luchtvaartverslaggever bij De Telegraaf Yteke de Jong reageert in Goedemorgen Nederland: "Deze maatregel heeft heel veel impact voor de vakantievliegers. Omdat er een nachtslot komt kunnen partijen als Transavia en Tui niet meer later op de avond aankomen, of dat wordt moeilijker." De maatregelen kunnen grote gevolgen hebben voor Transavia. Daarnaast wordt ook het vrachtvervoer geraakt volgens De Jong.
Luchtvaartmaatschappij Transavia zegt "onaangenaam verrast" te zijn door de keuze van Schiphol om nachtvluchten op termijn in de ban te doen. Doordat hiermee ook in de vroege ochtend minder vluchten mogelijk zijn, komt het verdienmodel van de budgetvlieger onder druk te staan. Dat maakt vliegen volgens Transavia duurder en voor minder mensen bereikbaar, en daar is "de vakantiereiziger de dupe van".
Transavia doet vooral vakantiebestemmingen aan in bijvoorbeeld Spanje of Portugal en vliegt op één dag een paar keer heen en weer. Dat kan alleen door heel vroeg te beginnen, maar met de plannen om uiterlijk in het 2025-2026 geen vliegtuigen meer te laten opstijgen of te laten landen op Schiphol zou dat onmogelijk zijn.
KLM, net zoals Transavia onderdeel van Air France-KLM, toonde zich na de bekendmaking van de plannen verbaasd over de eenzijdige beslissingen van Schiphol. Beide luchtvaartmaatschappijen noemen het belangrijk om in balans met de omgeving en klimaat te werken. Transavia benadrukt daarvoor miljarden euro's te hebben geïnvesteerd in stillere en zuinigere vliegtuigen.
Politiek is verdeeld
VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis is het niet met de maatregelen eens. Die stelt dat "Schiphol een van de kurken is waar onze economie op drijft". Hij heeft mondelinge vragen voor morgen aangemeld in de Tweede Kamer.
Op Twitter reageert GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger dat ze blij is met de aangekondigde maatregelen. "Lang voor geknokt met heel veel bewoners en milieuorganisaties", schrijft ze.
Marieke Smits, parlementair journalist bij WNL zegt bij Goedemorgen Nederland: "Dit is precies de tegenstelling die je verwacht tussen GroenLinks en de VVD. De VVD kijkt natuurlijk meer naar de economische gevolgen van dit besluit. In die zin is dit niet heel verrassend, maar niet alle neuzen staan er dezelfde kant op binnen dit onderwerp."
Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) reageert nog niet inhoudelijk, maar laat alvast wel weten dat hij bereid is om op de genoemde punten samen te werken met Schiphol.
"Schiphol is zich bewust van haar maatschappelijke rol en heeft oog voor de verschillende belangen. Het kabinet verwelkomt deze inzet", laat Harbers in een brief aan de Tweede Kamer weten.
Het kabinet wil dat Schiphol het aantal vluchten terugbrengt naar 440.000 vluchten per jaar. Het luchthavenbedrijf gaf eerder dit jaar nog aan niet verder dan 460.000 vluchten te willen krimpen.