main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 2 april 2023 — 12:42

Stikstofnorm in Nederland ‘absurd’, zegt wetenschapsjournalist: ‘Eén vogelpoepje per jaar’

Wetenschapsjournalist Arnout Jaspers, schrijver van het boek De Stikstoffuik, vindt de stikstofnorm in Nederland veel te streng. “Het is onbegrijpelijk hoe wij met stikstof omgaan. We hebben een absurd lage grens”, zegt Jaspers in WNL Op Zondag op NPO 1.

In Nederland is het toegestaan om per bedrijf 0,07 gram stikstof per hectare per jaar uit te stoten in de omgeving van kwetsbare natuur. In Duitsland is 300 gram toegestaan, in Denemarken 700 gram: 10.000 keer meer dan in ons land. “De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen.”

0,07 gram stikstof komt neer op “één volgelpoepje”, zegt Jaspers. “Als er één keer een gans overvliegt die wat laat vallen op een gebied te grootte van twee voetbalvelden, dan is de grenswaarde van de stikstofdepositie die een boerderij mag veroorzaken bij een natura 2000-gebied bereikt.”

‘Stikstofhomeopathie’

Volgens de wetenschapsjournalist doen we in Nederland aan “stikstofhomeopathie”. Het beleid heeft “geen meetbaar effect op de natuur”, zegt hij. De grens van de toegestane stikstofuitstoot is bepaald op basis van wat de meetinstrumenten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen berekenen tot achter de komma, zegt Jaspers.

“De Raad van State heeft besloten dat we te veel stikstof hebben in Nederland. De kritische depositiewaarde wordt overschreden, er mag niets meer bij. De grenswaarde is dus eigenlijk nul gram, maar het model waarmee die berekend is, kan tot 0,07 gram doorrekenen. Als het RIVM krachtigere computers had, was de grens misschien wel nog lager geweest dan nu”, zegt Jaspers. Volgens hem heeft de kritische depositiewaarde “helemaal geen relatie met effect op natuur”.

Gevolgen enorm

Toch zijn de gevolgen groot, niet alleen voor boeren. “Zit je boven de kritische depositiewaarde, mag er in de omgeving niets meer qua stikstofuitstoot, ook niet van de rechter. Zelfs een amateur wielerwedstrijd mag niet doorgaan, omdat de volgauto’s te veel uitstoten. Ook de theatervoorstelling het Pauperparadijs in Drenthe mocht niet doorgaan, want ook dat stoot stikstof uit.”

Volgens Jaspers kan de natuur in Nederland veel meer stikstof aan dan waar het kabinet nu op inzet. Het effect op de natuur van stikstof is ook pas meetbaar ver boven een gram, zegt hij. “Een kritische depositiewaarde voor heide is zes of zeven kilo per hectare per jaar. Wij praten over vergunningen die worden ingetrokken voor een beetje extra uitstoot van een halve gram.”

Daardoor moeten boeren stoppen en kunnen hele woonwijken niet worden gebouwd, zegt Jaspers. “Dat eerlijke verhaal moet je vertellen.”

Lees ook: 

VVD-prominent Henk Kamp: gedwongen uitkoop niet gebruiken


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Eenzijdige ongevallen kosten twee levens op de A6 en A28

Op de A6 bij Almere Oostvaarders is een 30-jarige automobiliste uit Lelystad door een ongeval om het leven gekomen. Volgens Omroep Flevoland reed de vrouw…

Lees meer

Nederland heeft in EU bijna meeste campings per miljoen inwoners

Nederland is een van de grootste campinglanden van Europa. Frankrijk telt in absolute aantallen weliswaar de meeste kampeerterreinen, maar afgemeten naar de bevolkingsomvang staat Nederland…

Lees meer

Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot

Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch munitiedepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van…

Lees meer

KNVB: minimaal 75.000 fans naar Dortmund voor halve finale EK

Supporters van het Nederlands elftal komen massaal naar Dortmund voor de halve finale van woensdagavond tegen Engeland op het EK. De KNVB rekent, na overleg…

Lees meer

Zes arrestaties in Schilderswijk en Laak bij rellen na wedstrijd, ook onrustig in Eindhoven en Den Bosch

De politie in Den Haag heeft in de nacht van zaterdag op zondag zes mensen aangehouden bij rellen na de EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije….

Lees meer

Vrouw (18) ernstig gewond door val uit rijdende auto in Breda

Een 18-jarige vrouw is zondagochtend vroeg ernstig gewond geraakt doordat ze uit een rijdende auto was gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 04.20 uur op de…

Lees meer

Duizenden mensen demonstreren in Barcelona tegen massatoerisme

Duizenden mensen in Barcelona zijn zaterdag de straat op gegaan om te demonstreren tegen het massatoerisme en de negatieve effecten daarvan op de drukstbezochte stad…

Lees meer

Politie bekogeld met vuurwerk in Schilderswijk Den Haag

De politie en Mobiele Eenheid zijn zaterdagavond in de Schilderswijk in Den Haag bekogeld met onder meer vuurwerk. Dat gebeurde nadat de sfeer na de…

Lees meer

Turkse en Nederlandse fans raken slaags in fanzone Berlijn

Vlak na de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Turkije (2-1) op het EK zijn in de fanzone van de UEFA bij de Brandenburger Tor…

Lees meer

Kwartfinale Oranje door 6,3 miljoen mensen op tv bekeken

Meer dan 6 miljoen mensen hebben zaterdagavond de EK-kwartfinale tussen Nederland en Turkije op NPO 1 gevolgd. Om precies te zijn keken gemiddeld 6,3 miljoen…

Lees meer

Politie Berlijn stopt mars Turkse supporters om ‘wolvengroet’

De politie in Berlijn heeft de feestelijke optocht van Turkse voetbalsupporters naar het Olympiastadion in de Duitse hoofdstad zaterdagmiddag korte tijd stilgelegd. De reden is…

Lees meer

Brussel peilt hoe chipbedrijven denken over Chinese chipproductie

De Europese Commissie peilt hoe in de Europese chipindustrie gekeken wordt naar China’s omvangrijke productie van oudere generatie computerchips. Het is mogelijk dat Brussel in…

Lees meer

Berlijn sluit fanzones vlak voor kwartfinale Oranje om noodweer

De politie van Berlijn heeft vier uur voor de kwartfinale tussen Nederland en Turkije op het EK alle fanzones in de stad tijdelijk gesloten. Na…

Lees meer

Politie zet waterkanon in tegen demonstranten op kruising bij A12

De politie heeft een waterkanon ingezet tegen een groep activisten van Extinction Rebellion. De groep blokkeerde een kruising aan het begin van de A12 in…

Lees meer

Storm langs de kust een feit, meldt Weeronline

Op het weerstation in IJmuiden is het zaterdag tot storm gekomen, meldt Weeronline. “Een uur lang werd windkracht 9 gemeten, waarmee de eerste zomerstorm van…

Lees meer