main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2023 — 11:57

Steeds meer mensen combineren meerdere banen: ‘Stuk aangenamer richting je pensioen’

Nederland kent steeds meer multi-jobbers: mensen die twee of meer banen combineren. In 2022 hadden al 832.000 mensen een tweede baan naast hun hoofdbaan, 8,7 procent van alle werkenden. “Met de ontwikkelingen op het gebied van flexibele arbeid denk ik dat de kans groot is dat deze ontwikkeling blijft doorzetten”, zegt socioloog Stef Bouwhuis in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Van alle multi-jobbers heeft 57 procent meerdere parttimebanen naast elkaar, 43 procent heeft een tweede baan als zzp’er. Eén van hen is Pascal de Vos. 26 uur per week werkt hij als zorgcoördinator, en zijn werkweek maakt hij vol als fietsenmaker aan huis. “Mensen zitten niet altijd op hun plek, maar ik denk dat mensen altijd hun geluk moeten najagen”, zegt De Vos. “Dat kun je doen door deels iets anders te gaan doen.”

Daarvoor koos ook Joyce de Haan. 3,5 dag per week is ze teamleider van een klantenservice, daarnaast staat ze tussen de paarden als coach van ruiters. “Ik geniet van de afwisseling, af en toe even weg van de computer. Maar je kan je ook voorstellen: op een dag als vandaag, wanneer het nat en koud is, verlang ik ernaar om weer op het kantoor te zitten. Het gras is altijd groener aan de overkant.”

Nederland multi-jobland

Socioloog Stef Bouwhuis doet onderzoek naar multi-jobben. Volgens hem is Nederland uitermate geschikt voor het fenomeen. “We hebben een echte parttime-economie, met veel zelfstandigen. Je hebt in Nederland de mogelijkheid om je werk zo in te richten dat het past bij je situatie.”

Multi-jobbers zijn onder te verdelen in drie categorieën, zegt Bouwhuis. Een kwart combineert banen uit financiële noodzaak, een derde komt het aanwaaien. “Maar de grootste groep, iets minder dan de helft, heeft twee of meer banen omdat ze het leuk vinden. Ze waarderen dat ze verschillende vaardigheden kunnen inzetten en verschillende mensen ontmoeten.”

Ook volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Tosca Gort kan multi-jobben bijdragen aan verhoogd werkplezier. “Het biedt een uitweg om nieuwe dingen te proberen. Als je een hobby hebt waarvan je je werk kunt maken, maar die niet goed genoeg betaalt om jezelf te onderhouden, kun je het combineren met een andere baan.”

Bijdrage aan arbeidstekort?

Het risico van twee of meer banen is volgens Gort niet heel anders dan wanneer je wisselt van werkgever. “Er is altijd het risico: ga je wel de autonomie en het werkplezier vinden waar je naar zoekt? Maar die risico’s zijn minimaal. Als het je niet bevalt, ben je vrij om het weer anders in te richten.”

Maar Nederland kampt met een groot arbeidstekort. Zorgt multi-jobben er niet voor dat de gaten in de roosters in belangrijke sectoren nog groter worden? Gort: “Je kan ook de vraag stellen: wat gebeurt er met die mensen als ze niet multi-jobben? Misschien verdwijnen zij dan wel helemaal uit de sector, omdat ze het werk bijvoorbeeld te zwaar vinden. Je kan dus zeggen: een arts blijft behouden voor de maatschappij, juist omdat hij of zij kan werken op de gewenste manier.”

Ook Bouwhuis denkt niet dat multi-jobben bijdraagt aan het arbeidstekort. Hij denkt dat mensen plezieriger doorwerken tot hun pensioen. “Ik weet niet of je zo ver kan gaan dat je zegt: ze zouden het anders nooit tot 67 jaar volhouden. Maar het is zeker zo dat het voor veel mensen een stuk aangenamer wordt, omdat ze banen kunnen combineren.”

Millennials

Ook voor mensen aan de andere kant van de arbeidsladder, starters, ziet hij voordelen. “Multi-jobben kan je helpen om te oriënteren. Als je niet precies weet wat je wil, kun je een aantal banen combineren om te kijken wat bij je past.”

Gort ziet dan ook veel millennials onder de multi-jobbers. “Ze voelen zich flexibeler en zien meer kansen en mogelijkheden. En wat die groep echt speciaal maakt, is dat zij in de hoogste vorm van zelfontwikkeling zitten. Zelfactualisatie is voor hen ontzettend belangrijk. Het gaat niet meer om het voorzien in de basisbehoeften. Het gaat echt om gelukkig zijn in je werk, jezelf kunnen laten zien en je doelen behalen.”

Ze benadrukt dat multi-jobbers niet verwend of lui zijn. “Uit cijfers blijkt dat mensen die een baan hebben bij een baas en daarnaast zzp’en, meer uren draaien dan de gemiddelde werknemer.”

Steeds meer mensen combineren twee of meer banen. Wat maakt multi-jobben zo populair? Presentatrice Raquel Schilder zoekt het uit in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk deze aflevering hier terug, via NPO Start. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Zondag 10.00 uur
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis ‘schokkend, maar niet uniek’

De conclusies uit het rapport dat de Inspectie Justitie en Veiligheid naar buiten bracht over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag van gevangenispersoneel jegens gevangenen in de vrouwengevangenis…

Lees meer

Hoe belanden vrouwen in het criminele circuit? ‘Zijn vaak eerst slachtoffer van seksueel misbruik’

Er lopen wel degelijk vrouwen rond in het criminele circuit, al zijn het er een stuk minder dan mannen. De manier waarop zij veroordeeld en…

Lees meer

Is nepdrugs verkopen strafbaar?

Een pilletje tijdens een festival of toch liever een lijntje cocaïne bij het stappen? Mensen komen gemakkelijk aan drugs terwijl de verkoop ervan illegaal en…

Lees meer

Dijkgraaf: Herdenkingsjaar Slavernijverleden wordt verlengd

De herdenkingsperiode om stil te staan bij het Nederlandse slavernijverleden zal langer duren dan een jaar, zegt verantwoordelijk minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)….

Lees meer

Almere net op tijd met plan voor huisvesting statushouders

De gemeente Almere heeft het plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders net op tijd klaar. Vrijdag liep een ultimatum van de provincie Flevoland…

Lees meer

Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat…

Lees meer

Bakkers dreigen met staking vanwege te laag loonbod

Bakkers maken zich op om te gaan staken. Vakbonden FNV en CNV kunnen zich niet vinden in een loonbod vanuit de werkgevers voor jaarlijks gemiddeld…

Lees meer

Politieagent vervolgd voor veroorzaken dodelijk ongeluk Eindhoven

Een politieagent wordt vervolgd voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Eindhoven vorig jaar december, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Een 31-jarige motorrijder uit…

Lees meer

Grote storing bij ING maakt inloggen in app onmogelijk

ING kampt met een grote storing. Alle Nederlandse klanten van de bank kunnen vrijdagmiddag niet inloggen voor internetbankieren of de ING-app voor de mobiele telefoon….

Lees meer

Pjotr Sauer kreeg brief van gevangengehouden journalist Evan Gershkovich

Er is nog geen zicht op een mogelijke vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. Dat zei journalist Pjotr Sauer vanmorgen in Sven op 1….

Lees meer

Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen het overwegen waard

Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit…

Lees meer

ProRail: agressie op Den Haag Centraal ‘onbeheersbaar’ geworden

De agressie, overlast en diefstallen op station Den Haag Centraal hebben de afgelopen maanden geleid tot een “onbeheersbare” situatie. Een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail spreekt…

Lees meer

Vanavond bij Het Misdaadbureau: hoe verklaren we vrouwelijk crimineel gedrag?

Onze gevangenissen zitten vooral vol met mannen. Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die gruwelijke dingen…

Lees meer