main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 31 maart 2023 — 11:57

Steeds meer mensen combineren meerdere banen: ‘Stuk aangenamer richting je pensioen’

Nederland kent steeds meer multi-jobbers: mensen die twee of meer banen combineren. In 2022 hadden al 832.000 mensen een tweede baan naast hun hoofdbaan, 8,7 procent van alle werkenden. “Met de ontwikkelingen op het gebied van flexibele arbeid denk ik dat de kans groot is dat deze ontwikkeling blijft doorzetten”, zegt socioloog Stef Bouwhuis in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Van alle multi-jobbers heeft 57 procent meerdere parttimebanen naast elkaar, 43 procent heeft een tweede baan als zzp’er. Eén van hen is Pascal de Vos. 26 uur per week werkt hij als zorgcoördinator, en zijn werkweek maakt hij vol als fietsenmaker aan huis. “Mensen zitten niet altijd op hun plek, maar ik denk dat mensen altijd hun geluk moeten najagen”, zegt De Vos. “Dat kun je doen door deels iets anders te gaan doen.”

Daarvoor koos ook Joyce de Haan. 3,5 dag per week is ze teamleider van een klantenservice, daarnaast staat ze tussen de paarden als coach van ruiters. “Ik geniet van de afwisseling, af en toe even weg van de computer. Maar je kan je ook voorstellen: op een dag als vandaag, wanneer het nat en koud is, verlang ik ernaar om weer op het kantoor te zitten. Het gras is altijd groener aan de overkant.”

Nederland multi-jobland

Socioloog Stef Bouwhuis doet onderzoek naar multi-jobben. Volgens hem is Nederland uitermate geschikt voor het fenomeen. “We hebben een echte parttime-economie, met veel zelfstandigen. Je hebt in Nederland de mogelijkheid om je werk zo in te richten dat het past bij je situatie.”

Multi-jobbers zijn onder te verdelen in drie categorieën, zegt Bouwhuis. Een kwart combineert banen uit financiële noodzaak, een derde komt het aanwaaien. “Maar de grootste groep, iets minder dan de helft, heeft twee of meer banen omdat ze het leuk vinden. Ze waarderen dat ze verschillende vaardigheden kunnen inzetten en verschillende mensen ontmoeten.”

Ook volgens arbeids- en organisatiepsycholoog Tosca Gort kan multi-jobben bijdragen aan verhoogd werkplezier. “Het biedt een uitweg om nieuwe dingen te proberen. Als je een hobby hebt waarvan je je werk kunt maken, maar die niet goed genoeg betaalt om jezelf te onderhouden, kun je het combineren met een andere baan.”

Bijdrage aan arbeidstekort?

Het risico van twee of meer banen is volgens Gort niet heel anders dan wanneer je wisselt van werkgever. “Er is altijd het risico: ga je wel de autonomie en het werkplezier vinden waar je naar zoekt? Maar die risico’s zijn minimaal. Als het je niet bevalt, ben je vrij om het weer anders in te richten.”

Maar Nederland kampt met een groot arbeidstekort. Zorgt multi-jobben er niet voor dat de gaten in de roosters in belangrijke sectoren nog groter worden? Gort: “Je kan ook de vraag stellen: wat gebeurt er met die mensen als ze niet multi-jobben? Misschien verdwijnen zij dan wel helemaal uit de sector, omdat ze het werk bijvoorbeeld te zwaar vinden. Je kan dus zeggen: een arts blijft behouden voor de maatschappij, juist omdat hij of zij kan werken op de gewenste manier.”

Ook Bouwhuis denkt niet dat multi-jobben bijdraagt aan het arbeidstekort. Hij denkt dat mensen plezieriger doorwerken tot hun pensioen. “Ik weet niet of je zo ver kan gaan dat je zegt: ze zouden het anders nooit tot 67 jaar volhouden. Maar het is zeker zo dat het voor veel mensen een stuk aangenamer wordt, omdat ze banen kunnen combineren.”

Millennials

Ook voor mensen aan de andere kant van de arbeidsladder, starters, ziet hij voordelen. “Multi-jobben kan je helpen om te oriënteren. Als je niet precies weet wat je wil, kun je een aantal banen combineren om te kijken wat bij je past.”

Gort ziet dan ook veel millennials onder de multi-jobbers. “Ze voelen zich flexibeler en zien meer kansen en mogelijkheden. En wat die groep echt speciaal maakt, is dat zij in de hoogste vorm van zelfontwikkeling zitten. Zelfactualisatie is voor hen ontzettend belangrijk. Het gaat niet meer om het voorzien in de basisbehoeften. Het gaat echt om gelukkig zijn in je werk, jezelf kunnen laten zien en je doelen behalen.”

Ze benadrukt dat multi-jobbers niet verwend of lui zijn. “Uit cijfers blijkt dat mensen die een baan hebben bij een baas en daarnaast zzp’en, meer uren draaien dan de gemiddelde werknemer.”

Steeds meer mensen combineren twee of meer banen. Wat maakt multi-jobben zo populair? Presentatrice Raquel Schilder zoekt het uit in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Kijk deze aflevering hier terug, via NPO Start. 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer