CDA en CU vragen Yeşilgöz om duidelijkheid over voorlichting en meldcode ondermijning op scholen
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA en CU vragen Yeşilgöz om duidelijkheid over voorlichting en meldcode ondermijning op scholen

Redactie

Docenten moeten goed op de hoogte zijn van hoe zij ondermijning en drugscriminaliteit op scholen kunnen herkennen. Vervolgens moeten ze ook weten waar ze dit kunnen melden. Dat is nu te onduidelijk, vinden Anne Kuik, Kamerlid namens het CDA, en Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Daarom stellen zij Kamervragen aan justitieminister Dilan Yeşilgöz, melden ze in het WNL-programma Het Misdaadbureau.

"Het lijkt me heel verstandig dat docenten weten waar ze mee te maken hebben en signalen herkennen", zegt Kuik. "We hebben eerder al wel gezien dat het bij scholen ontbreekt aan protocollen." De CDA'er diende daar eerder al een motie over in.

De politici zeggen dit onder meer in reactie op een pleidooi van zorgspecialist Frank Planten in de uitzending voor een meldcode Ondermijning in het onderwijs, vergelijkbaar met de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. "Daarbij ben je verplicht om de signalen die je aanhoort, ziet en meekrijgt, op te vangen en mede te delen aan de functionarissen die daar mee zouden kunnen", zegt hij. "Die plicht zou ik ook heel graag zien ten aanzien van ondermijning."

Planten, die docenten op MBO-scholen leert ondermijning te signaleren, vervolgt: "Angst is een van de redenen waarom leraren en docenten wegkijken van situaties. Ze zijn bang dat ze zelf in het conflict betrokken raken." Een meldcode zou de angst voor eventuele repercussies bij deze docenten mogelijk kunnen wegnemen. "Daarom zou ik pleiten voor een 'Aanmeldfunctionaris ondermijning' op zoveel 1000 docenten, die dan door de school rondloopt en waar docenten zich bij kunnen melden."

'Steeds meer jonge mensen in de criminaliteit gezogen'

Bikker geeft tegenover Het Misdaadbureau aan dat ze zich grote zorgen maakt over het feit dat drugs steeds meer oprukken in de samenleving. "Daardoor worden helaas steeds meer jonge mensen in de criminaliteit gezogen om grote, zware drugscriminelen te helpen veel geld te verdienen", zegt ze. De kersverse CU-fractievoorzitter geeft aan dat ze Yeşilgöz al eerder op het hart heeft gedrukt met een beter beleid te komen om die criminele uitbuiting bij jongeren te verminderen. "En ik ga nu opnieuw naar de minister toe."

Er gaat op dit moment op scholen al aandacht uit naar ondermijning: zo is er een spel onder de naam Onder mijn ogen, dat ontwikkeld is om docenten te trainen op het signaleren van ondermijning en criminele uitbuiting. Het spel, dat mede met geld van het ministerie van Justitie gefinancierd is, wordt op dit moment echter enkel op scholen in Noord-Brabant ingezet.

"Als ik dat hoor, dan is alleen Brabant onvoldoende", zegt Kuik. "Dus ik wil wel van de minister weten wat er nu landelijk geregeld is. Het kan natuurlijk zijn dat er op andere plekken andere programma's zijn, maar ik vind dat er een landelijk dekkingsnetwerk moet zijn als het gaat om voorlichting en bewustwording voor die leraren." Dat kan een hele belangrijke rol spelen in de bescherming van jongeren, zegt ze.

Heb jij een vraag over misdaad? Stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau