main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 maart 2023 — 10:22

Oplichterstrucs steeds vaker succesvol: ‘Groot maatschappelijk probleem’

Steeds meer mensen vallen voor de trucs van oplichters: de schade door fraude in het betalingsverkeer bedroeg in 2022 bijna 61 miljoen euro. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De NVB spreekt van een groot maatschappelijk probleem en zegt dat meer samenwerking nodig is om fraude tegen te gaan.

Het gaat hierbij vooral om schade door helpdeskoplichting, maar ook door phishing, gestolen bankpassen en creditcardfraude.

Helpdeskfraude en phishing

Bij helpdeskfraude doen criminelen zich voor als bankmedewerkers die aan consumenten vragen geld naar hen over te maken. Daar ging het om een bedrag van 50,8 miljoen euro. Bij phishing, waarbij criminelen mensen met mails naar een valse website lokken om zo gegevens of geld buit te maken, was een bedrag van 3,5 miljoen euro gemoeid. Bij gestolen bankpassen was het 2,7 miljoen euro en fraude met gegevens van creditcards kostte 3,6 miljoen euro.

De NVB zegt dat banken deze schade doorgaans grotendeels vergoeden, maar dit wel voor veel leed zorgt voor de slachtoffers. “Daarnaast verdwijnt gestolen geld in de zakken van de fraudeurs die hier weer andere oplichtingspraktijken mee kunnen financieren”, aldus de NVB.

Integrale aanpak

De vereniging zegt dat het daarom belangrijk is dat er voortgang wordt geboekt met de zogenoemde integrale aanpak onlinefraude. Daarin werken banken, telecomaanbieders, consumentenorganisaties, sociale media en handelsplatforms samen met politie en het Openbaar Ministerie om de schade te beperken en het aantal slachtoffers van onlinefraude te verlagen.

Ook is alertheid van de consument heel belangrijk. De NVB heeft een onlinetraining gelanceerd in samenwerking met banken en deze training krijgt een vervolg met nieuwe lessen over hoe fraudeurs te werk gaan, wat de nieuwste trucs zijn en wat consumenten zelf kunnen doen om oplichting te voorkomen.

Moeilijk voor kwetsbare groepen

De digitalisering is extra lastig voor de kwetsbare groepen in de samenleving, weet ook directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Karen van Oudenhoven, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Het is moeilijk voor de mensen die wat ouder zijn en hier makkelijker intrappen. Vooral bij ouderen die eenzaam zijn en ook geen familieleden hebben die hun hierbij kunnen helpen is dit echt ingewikkeld.”

Digitaal vaardig zijn is tegenwoordig erg belangrijk om je te redden in de samenleving, zegt Van Oudenhoven. “Mensen die die vaardigheid niet hebben, hebben daar last van.”

De NVB benadrukt verder nog dat banken nooit telefonisch of via een tekstbericht aan klanten vragen om geld over te maken naar een andere rekening. Verder is het belangrijk om naast een melding bij de bank ook aangifte te doen bij de politie.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over oplichting, of een andere vraag die iets te maken heeft met misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees meer: 

Werkgeversorganisatie pleit voor één speciaal loket cyberafpersing: ‘Om de afgeperste ondernemer te ontzorgen’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer