main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 21:16

Werkgeversorganisatie pleit voor één speciaal loket cyberafpersing: ‘Om de afgeperste ondernemer te ontzorgen’

Karijn van Doorne van VNO-NCW/MKB Nederland pleit voor een apart loket cyberafpersing, waar ondernemers zich kunnen melden als zij te maken krijgen met cybercriminelen of online afpersing. Zoals het nu geregeld is, moeten ondernemers zich op allerlei plekken melden voordat iets in gang wordt gezet.

“Een ondernemer zet zijn computers aan en alles staat op zwart”, vertelt Van Doorne over hoe een cyberaanval kan beginnen. Op dat moment kan de ondernemer niet meer bij zijn klantgegevens of zijn voorraad. Met andere woorden: het hele bedrijf ligt plat.

Cyberafpersing

Dit probleem herstellen en het ondernemen weer oppakken is zo eenvoudig nog niet. De ondernemer wordt in dit soort gevallen vaak afgeperst. De cyberafperser vraagt dan om een betaling in bitcoins en als hij die betaalt, dan gaan de computers weer open. “Ons advies is om nooit te betalen en direct de politie te bellen.”

Dat is het ideaalscenario; niet betalen. Maar daarna komt er veel regelwerk bij kijken. Van Doorne legt uit dat een ondernemer vaak eerst zijn IT-dienstverlener contact en om hulp vraagt om alles weer aan de praat te krijgen. Vervolgens moet de ondernemer fysiek naar het politiebureau om aangifte te doen van de online afpersing. Mochten er ook nog persoonsgegevens gelekt zijn, dan moet de ondernemer ook nog naar de autoriteit persoonsgegevens.

Pleidooi voor één (cyber)loket

“Dus uiteindelijk moet die ondernemer die slachtoffer is geworden van een afpersing naar heel veel verschillende loketjes. Hij moet heel veel stappen ondernemen voordat hij weer verder kan”, zegt Van Doorne.

Daarom pleit Van Doorne ervoor dat er één speciaal (cyber)loket komt waar de ondernemer zich kan melden, in plaats van allerlei verschillende loketten af te moeten gaan. “Om de ondernemer zoveel mogelijk te ontzorgen en hij weer aan het werk kan.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer