main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 maart 2023 — 09:41

Bronnen binnen partij: ‘2030 niet langer heilig voor D66’

2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot is niet meer heilig voor D66. Dat zeggen bronnen binnen die partij tegen De Telegraaf. De coalitiepartijen willen er volgens de krant alles om doen om het kabinet in stand te houden. In het regeerakkoord staat dat de stikstofdepositie in 2030 gehalveerd met zijn.

D66 hield zich tot dusver stevig vast aan dat jaartal, in tegenstelling tot coalitiegenoten VVD en CDA. Maar door de nieuwe politieke werkelijkheid lijkt de partij het standpunt te willen herijken.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen werd de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap de grootste partij in alle provincies. Die partij is fel gekant tegen ‘2030’ en het onteigenen van boeren. De coalitiepartijen, die allemaal flink verloren, vinden het op dit moment belangrijker dat er flinke stappen worden gezet bij het terugdringen van stikstof, dan dat 2030 blijft staan.

D66 denkt dat haar achterban meer rumoer kan gaan maken over het beperken van asielmigratie dan over stikstof. Migratie is een van de grote lopende dossiers waar het kabinet naar wil kijken na de verkiezingsnederlaag, net zoals de Groningers die door de aardgaswinning zijn gedupeerd en de afhandeling van het toeslagenschandaal.

Tweede crisisberaad

De top van het kabinet komt vanavond voor de tweede keer deze week bijeen om over de maatschappelijke onvrede en de politieke aardverschuiving te spreken. Dinsdagavond hadden premier Mark Rutte, de drie vicepremiers en hun secondanten al ruim vier uur de koppen bij elkaar gestoken. De acht bewindslieden bespreken in ieder geval een (concept)brief, waarin het kabinet een brede analyse schetst over de temperatuur van het land en daarop een (eerste) reactie geeft.

Hele concrete voorstellen en acties zullen daar nog niet in staan, zo verwachten Haagse bronnen. De brief wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat hij in de ministerraad is besproken. De brief geldt tevens als voorbereiding op het Kamerdebat van dinsdag, over de uitslag van de provinciale verkiezingen. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer had daar om gevraagd.

Nederlanders twijfelen aan kabinet

Volgens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Karen van Oudenhoven maken Nederlanders zich zorgen of “het kabinet wel in staat is de grote problemen van vandaag op te lossen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zien dat de politiek de problemen voor zich uitschuift. Ze wijzen ook op de aardbevingen in Groningen en naar de traagheid van het kabinet om de problemen op te lossen. Ze verwijzen ook naar de toeslagenaffaire.”

“Daarnaast, en misschien is dat nog wel ernstiger, hebben ze het gevoel dat Den Haag alleen met zichzelf bezig is en twijfelen ze aan de intenties van politici”. Ze sluit niet uit dat dat een van de redenen is van de monsterzege van BBB. “De samenleving is steeds diverser en je ziet ook dat sommige mensen zich niet gezien voelen. De politiek vindt het lastig om in een samenleving waar mensen sterk van elkaar verschillen, met beleid te komen wat tegemoet komt aan die verschillen.”

Lees ook: 

SCP-directeur Van Oudenhoven: visie kabinet ontbreekt


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer