Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Silvio Erkens (VVD) wil duidelijkheid voor industrie en maant tot actie: ‘2023 jaar van de waarheid’

Peter Visser

Om het klimaatdoel van 55 à 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 binnen bereik te brengen, moet het kabinet dit jaar knopen doorhakken. Daarvoor waarschuwt VVD-Tweede Kamerlid Silvio Erkens, die duidelijkheid wil voor de industrie. "2023 moet het jaar van de waarheid worden", aldus Erkens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het kabinet wil klimaatafspraken maken met de tien tot twintig grootste uitstoters van het land. In 2050 moeten fabrieken volledig draaien op duurzame elektriciteit. Erkens vindt dat Den Haag die bedrijven in sommige gevallen moet subsidiëren om te vergroenen, waar zowel coalitie- als oppositiepartijen vinden dat de instructie dat zelf moet bekostigen.

"In sommige omstandigheden ben ik voor subsidiëren. Als wij als politiek aan een bedrijf vragen om een fabriek eerder te sluiten, terwijl die fabriek langer mee zou kunnen gaan, zal dat bedrijf moeilijk kunnen concurreren met het buitenland. Dan moet je iets met dat verschil doen, zodat bedrijven niet omvallen of uit Nederland vertrekken."

Erkens benadrukt dat ook hij van bedrijven verwacht dat ook zelf bijdragen aan de verduurzamingsslag. "Maar als overheid moet je zorgen voor de randvoorwaarden. Als er geen transport van groene waterstof kan plaatsvinden, maar er wel een gasleiding ligt, hoe kan een bedrijf dan overstappen naar een duurzame productie?"

'Moeten keuzes maken'

Het is daarom belangrijk dat de politiek "zekerheid biedt in beleid", zegt de VVD'er. "Zekerheid over dat de investering kan renderen, zekerheid over de infrastructuur. Wij moeten snel antwoorden vinden op dat soort kwesties en zorgen voor heldere regels, voorspelbaarheid en soms een stukje subsidie. Bedrijven zullen niet investeren als de regelgeving onzeker is."

Zo vraagt ook Uniper, dat energie produceert voor de grote industriële bedrijven in Nederland, Den Haag om duidelijkheid. "In 2030 moeten wij een centrale sluiten en straks gaan we groene waterstof maken. Wat we nodig hebben voor we willen investeren in waterstof, een forse investering, is stabiel beleid van de overheid", zegt woordvoerder van Uniper Iris Olivier. "Wij willen zeker weten dat we niet over een aantal jaar geconfronteerd worden met wijzigingen in het beleid. We zien nu dat het beleid zwalkt."

Volgens Erkens kan de politiek zekerheid bieden. "Maar het betekent dat we keuzes moeten maken in Den Haag. We vinden het makkelijk om over dingen te praten, nu gaat het echt om de uitvoering. We moeten kiezen welke industrie als eerst aansluiting krijgt op het stroomnet, want niet alles kan tegelijkertijd. Je moet ook bepalen welk bedrijf als eerst groene waterstof krijgt, want dat is ook niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Dat zijn knopen die moeten worden doorgehakt."

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de verduurzaming van de industrie.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau