main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 maart 2023 — 08:57

Statenlid Dirk van Dijk (SGP) neemt na bijna 30 jaar afscheid in Overijssel: ‘Het was een eer’

Tijdens speciale Statenvergaderingen wordt vandaag afscheid genomen van sommige Statenleden die de afgelopen vier jaar in de Provinciale Staten zaten. Zo ook Dirk van Dijk, die bijna 30 jaar Statenlid was in de provincie Overijssel namens de SGP. Hij kijkt met heel veel voldoening terug op de afgelopen 29 jaar. “Ik heb het echt een eer gevonden om namens de SGP deel te nemen en een radartje te zijn in dat openbaar bestuur.”

In Goedemorgen Nederland vertelt hij dat de eerste cursus die Van Dijk bij zijn aantreden kreeg, een cursus mailen was. “Alles was toen nog op papier. Als er wat met je computer mis was, moest je die meenemen naar een Statenvergadering. Ik heb veel Statenleden, waaronder ikzelf, zien lopen met zo’n grote computerkast onder de arm”, blikt hij terug. “Die moesten dan weer naar de helpdesk toe.”

In het provinciebestuur is in de laatste jaren veel veranderd. “Als ik kijk naar mijn begintijd vond ik de provincie een strenge toezichthouder op de gemeente, en dat is in die 29 jaar enorm veranderd”, zegt Van Dijk. “Als ik zie hoe open de provincie zich nu opstelt, al is het voor veel bewoners nog een onbekende bestuurslaag, zijn ze echt wel veranderd.”

Nieuwe bestuursperiode met veel ophef

Op woensdag is de installatie van de nieuwe leden van de Provinciale Staten. Dit moment is de officiële start van de nieuwe bestuursperiode van de provincies na de verkiezingen. Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther: “Nu begint een bijzondere periode voor de nieuwe lichting, die zeker nu met het veranderde politieke speelveld ook te maken zullen krijgen in alle provincies met een hele grote nieuwkomer. Dat zal ook voor een hoop ophef zorgen in die toch wat doorgaans wat gezapige bestuurslagen in Nederland.”

De Winther verwacht dan ook “meer vuurwerk” in de komende maanden. “Want er staat natuurlijk nog wel heel wat te gebeuren als het gaat om bijvoorbeeld de stikstofdiscussie in een aantal provincies. Dat beloven denk ik hevige botsingen te worden, ook tussen bepaalde partijen en nieuwkomer BBB, en de provinciebesturen die daaruit voort gaan komen”, aldus de politiek commentator. “Dus het wordt een stuk spannender in de provincies.”

Lees meer:

Timmermans toch naar Den Haag voor gesprek met Van der Plas over stikstof

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer