Zanger Django Wagner hekelt guilty pleasure-stigma: ‘Ze noemen het ‘het foute uur’, dat blijft erg’
Zanger Django Wagner vindt het vervelend dat het Nederlands levenslied nog altijd wordt gezien als een guilty pleasure. Hij denkt dat volksmuziek steeds breder wordt geaccepteerd in de samenleving. "Ook op de radio draaien ze mij op steeds meer zenders, maar ze noemen het dan 'het foute uur'. Dat is en blijft erg", zegt Wagner in Stand van Nederland: Generatie Next.
Het levenslied wint aan populariteit, ook onder jongeren. Nummers van Wagner, Jan Smit, Mart Hoogkamer en Frans Bauer worden miljoenen keren per maand gestreamd. Wagner heeft inmiddels zes gouden platen en twee platina singles achter zijn naam. "Ik ben heel trots dat je met een beetje entertainen zoveel mensen blij kan maken."
Volgens Wagner leeft Nederlandstalige muziek meer dan ooit tevoren. "Het hoort er gewoon bij", zegt de zanger, die ook ziet dat veel jongeren naar volksmuziek luisteren. "Het levenslied is eigenlijk voor alle leeftijden. Je ziet dat ook kinderen naar je toekomen en met je op de foto willen."
'Hoog meezingehalte'
Platenbaas Adrie van den Berk weet waar een goed levenslied aan moet voldoen. "Het moet emotie bevatten en kent een hoog meezingehalte, maar je moet wel mee kunnen zingen vanuit je hart. Je moet het gevoel hebben: ik hou van jou, ik blijf je trouw. Zonder dat lukt het niet."
Ook hij vindt dat het levenslied wordt gestigmatiseerd. "Mensen zeggen: ik hou niet van Nederlandse muziek. Maar je praat Nederlands, waarom hou je dan niet van Nederlandse muziek?", vraagt hij zich af.
Wagner treedt regelmatig op voor duizenden mensen in grote concertzalen. "Ik ben een man van het volk, ik hoop dat mijn muziek iets meer wordt gedraaid op de radio", zegt Wagner vanuit Rotterdam Ahoy. "Maar eigenlijk zijn we er al."
Het levenslied wint ook onder jongeren aan populariteit. Zijn die meezingers vooral een guilty pleasure, of vormen ze een volwassen genre? Jill Bleiksloot duikt in de markt van de Hollandse muziek. De aflevering kijk je nu hier terug via NPO Start.