main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 maart 2023 — 14:07

Jongensdroom: Nederlander Niels Hartman kan in volle Kuip debuteren voor Gibraltar

Het Nederlands elftal wordt vanavond in het EK-kwalificatieduel tegen Gibraltar mogelijk geconfronteerd met een wel heel bijzondere tegenstander. Nederlander Niels Hartman, ex-voetballer van het bescheiden v.v. HSC uit Sappemeer, kan in een volle Kuip zijn debuut maken voor de nationale ploeg van de dwergstaat. Voormalig FC Groningen-directeur Hans Nijland is te ontdekker van Hartman. “Voor hem zou het geweldig zijn als hij vanavond debuteert.”

Hartman werd geboren in het Zuid-Hollandse Schoonhoven, maar verhuisde op eenjarige leeftijd naar Spanje, waar zijn vader een baan kreeg. “Op mijn twaalfde ben ik naar Gibraltar zelf verhuisd, vanwege het Engelse onderwijs voor mijn zus en mij. Daar heb ik tot mijn achttiende gewoond en in de tussentijd altijd in Spanje gevoetbald”, vertelt Hartman aan de NOS.

Op zijn achttiende verhuisde Hartman naar Engeland voor een studie werktuigbouwkunde aan de universiteit van Loughborough, waar hij speelde voor het schoolelftal, maar drie maanden geleden wist hij een Gibraltarees paspoort te bemachtigen. Bondscoach van Gibraltar Julio César Ribas riep de inmiddels 22-jarige middenvelder meteen op voor de nationale ploeg.

In Spanje speelde Hartman in de jeugdopleiding van AD Taraguilla en Algeciras CF, die actief zijn in de hogere Spaanse jeugddivisies. Tegenwoordig speelt hij voor derdeklasser v.v. HSC uit het Groningse Sappemeer. Voormalig FC-Groningendirecteur Hans Nijland staat bij die club aan het roer en haalde Hartman naar de Nederlandse amateurvelden.

Ontdekking Hartman ‘beetje toeval’

De ontdekking van Hartman “was een beetje toeval”, zegt Nijland in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik was in Estepona in Spanje en daar kwam ik de vader van Niels tegen. Hij zei dat zijn zoon heel aardig kan voetballen. Ik moet eerlijk zeggen: vaak heb je vaders die redelijk pochen over hun zoon, maar in dit geval ging het inderdaad om een goede speler.”

Hartman zocht een stageplek, Nijland bood een helpende hand. “Ik heb voor Niels bemiddeld bij de Gasunie in Groningen. Toen heb ik gezegd: dat is leuk en aardig, maar het zou ook geweldig zijn als jij bij onze club in Sappemeer komt voetballen. En zo geschiedde.”

‘Reële kans dat hij minuten gaat maken’

In de wedstrijd van Gibraltar tegen Griekeland bleef Hartman vrijdag de hele wedstrijd op de bank. “Ik had gehoopt dat hij al minuten zou maken”, zegt Nijland. “Maar het is een jonge speler, hij zit voor de eerste keer bij de nationale selectie. Ik ben niet de bondscoach van Gibraltar, maar ik denk dat er een reële kans is dat Niels tegen Nederland minuten gaat maken.”

Mocht dat zo zijn, staat Hartman opeens oog in oog met sterren als Virgil van Dijk en Memphis Depay. Nijland heeft “doorlopend contact” met de voetballer, die inmiddels is teruggekeerd naar Engeland. “Toen hij werd opgenomen in de selectie, kreeg ik meteen een berichtje. Gibraltar is een klein voetballand, dat is helder, maar neemt niet weg dat het geweldig zou zijn als zo’n jongen vanavond debuteert tegen het Nederlands elftal. Dat is ook geweldig voor de voetbalvereniging HSC.”

Het eerste fluitsignaal van de wedstrijd tussen Oranje en Gibraltar klinkt vanavond om 20.45 uur. De wedstrijd wordt gespeeld in een uitverkochte Kuip in Rotterdam. Tegen de NOS zegt Hartman dat hij beide volksliederen zal meezingen.

Lees ook: 

Oranje krijgt kans zich tegen Gibraltar te herpakken: ‘Het moet minimaal 7-0 worden’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer