main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2023 — 11:48

Zo zorg je dat jouw hond, kat of konijn (bijna) geen last heeft van de zomertijd

De zomertijd gaat komend weekend weer in. Behalve lange zomeravonden betekent dit helaas ook dat er van zaterdag op zondagnacht een uurtje van onze nachtrust gesnoept wordt, want de klok gaat een uur vooruit. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen hier last van hebben.

“Ook voor dieren geldt dat ze een uur eerder op moeten, een uur eerder eten krijgen, en een uur eerder uitgaan als je een vast ritme aanhoudt”, zegt dierenarts Marijntje van der Veer. Het goede nieuws: je kunt je hond, kat of konijn hier op voorbereiden. Van der Veer geeft in Goedemorgen Nederland daarom wat tips. “Voor dieren is het fijn dat je geleidelijk aan die tijd verandert. Dus dat je in de loop van een paar dagen alvast wat eerder eten geeft”, legt ze uit.

“Maar ook dieren met medicijnen, bijvoorbeeld honden of katten met suikerziekte, moet je geleidelijk aan eerder die prikjes gaan geven”, gaat ze verder.

‘Rij maandag wat voorzichtiger’

Verder is het belangrijk dat mensen die maandag de weg op gaan iets alerter zijn. “Dieren zijn echt even in de war”, waarschuwt Van der Veer. “We zien meer aanrijdingen in de week nadat zomertijd ingaat, ieder jaar”, legt ze uit. “Ik zou tegen alle mensen willen zeggen als je de weg opgaat, rijd wat voorzichtiger.”

Lees meer:

Zo worden de zoekhonden getraind voor het rampgebied in Turkije

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer