main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 16:48

‘Verplichte schoolkosten’ zorgen voor onduidelijkheid: ‘Kinderen moeten niet de dupe worden’

Een ouder van een brugklasleerling kreeg een rekening van 225 euro in de bus aan schoolkosten voor komend schooljaar, schrijft de Telegraaf. De kosten omvatten onder meer een cultuurtraject, een vrijwillige ouderbijdrage en 17,50 euro voor de huur van een kluisje. Onderwijsminister Wiersma (VVD) wil de regels aanscherpen, zodat duidelijk wordt waar scholen wel en geen geld voor mogen vragen aan ouders.

Voor veel ouders voelen dergelijke schoolkosten verplicht aan, ondanks dat ze wettelijk gezien niet verplicht zijn om deze allemaal te betalen. Volgens de minister heerst er nog altijd veel onduidelijkheid over wat wel en wat niet verplicht is om te betalen.

Voorheen kreeg je vanzelfsprekend een kluisje en een schoolpas, nu krijgen ouders een rekening van een paar tientjes thuisgestuurd en als ze die niet betalen, krijgen kinderen op school geen kluisje toebedeeld. Dat mag niet zegt de minister. “Ieder kind moet op school gebruik kunnen maken van dezelfde voorzieningen.”

‘Kinderen moeten niet de dupe worden’

Oud PvdA-politicus Lodewijk Asscher reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het is goed dat de minister er iets aan doet. “Als scholen geld tekort komen, dan kan de minister daar ook wat aan doen.” Al die bijkomende kosten hebben volgens Asscher “enorme effecten op gezinnen die dat niet zomaar kunnen opbrengen en zich schamen om daar wat van te zeggen. De overheid moet duidelijk maken: ieder kind heeft recht op onderwijs. En die rekening moet ook worden opgepakt.”

Burgemeester Haseloo van de gemeente Oldebroek is het er volledig mee eens. “Kinderen moeten hier niet de dupe van worden.”

Lees ook:

Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer