main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 08:26

Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’

Onderwijsminister Dennis Wiersma is tegen het plan van Amsterdamse schoolbesturen om verschillende gezichten en niet-bevoegde professionals voor de klas te zetten. “Ik heb de overtuiging dat een vaste leraar, die er voor je is, je helpt en een arm om je heen kan slaan, heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen”, zegt Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Volgens het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, is één leerkracht voor de klas niet langer haalbaar vanwege het nijpende tekort. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen willen zij minder scholen en coördinerende leerkrachten en niet-bevoegde professionals voor de klas, meldde Het Parool maandag.

Leerlingen krijgen dan les van wisselende professionals, zoals kunstenaars en accountants. Een bevoegde leerkracht krijgt een coördinerende rol. “Het BBO zegt: we maken van de noodoplossing – het af en toe inschakelen van extra hulp – de standaard en gaan ervan uit dat het niet meer lukt om één vast gezicht voor de klas te zetten. Ik ben daar echt tegen”, reageert Wiersma.

“Als je het idee van één leraar loslaat en accepteert dat de standaard iets anders is, span je het paard achter de wagen en geef je de status van het beroep niet wat het nodig heeft”, zegt de minister. “We zijn juist druk met het salaris, het verlagen van de werkdruk en hulp om de lessen heen.”

Scholen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere kregen in 2020 al toestemming uit Den Haag om onder voorwaarden onbevoegden voor de klas te zetten, als noodgreep tegen de grote tekorten.

Wiersma vindt het ook geen goede zaak dat leraren zelf geen zeggenschap hebben gehad bij de totstandkoming van het plan. “Dit komt van een paar partijen in het onderwijs in Amsterdam, maar leraren zeggen: ik was er niet bij. Dat is niet goed. Als je afspraken maakt, moet dat met iedereen. Met ouders, met leraren en leerlingen.”

Situatie Amsterdam

De minister begrijpt dat de strijd tegen het personeelstekort extra lastig is voor scholen in Amsterdam. Kinderen gaan daar soms maar vier dagen in de week naar school en ook staan er al vaker onbevoegde docenten voor de klas. De ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent zijn niet gehaald.

Wiersma: “Ik wil ook niet dat leerlingen soms maar vier dagen per week naar school gaan. Daarvoor heb je een goed plan nodig, maar dat is iets wat je met z’n allen een goed plan vindt. Dat is hier niet het geval.” Hij vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen terug moeten naar de tekentafel.

“Zorg er met elkaar voor dat je een plan hebt dat ook voor leraren werkt en de status van het beroep niet uitholt”, aldus Wiersma.

Lees ook: 

Onderwijsinspectie: leesvaardigheid basisscholieren onder gewenst niveau

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast Het Misdaadbureau: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging?

De bedreigde prinses Amalia bezoekt samen met haar zusjes en ouders de Drentse stad Emmen op Koningsdag. Wat komt er kijken bij deze ongekende veiligheidsoperatie? En wat zit er in de mysterieuze, zwarte koffertjes van de beveiliging?

Presentator Maaike Timmerman neemt het in deze korte, extra aflevering door met onderzoeksjournalist Noa van Oostrom en koningshuisdeskundig en historicus Coks Donders.

Luister hier!

Koningsdagspecial vanuit Verhalenhuis Belvédère

Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten in Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam:

Zaterdag 17.00 uur
Wat zit er in de zwarte koffers van de ‘veiligheidsmannetjes’ op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld…

Lees meer

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer