main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2023 — 08:26

Onderwijsminister Wiersma tegen plan Amsterdamse schoolbesturen: ‘Spant paard achter de wagen’

Onderwijsminister Dennis Wiersma is tegen het plan van Amsterdamse schoolbesturen om verschillende gezichten en niet-bevoegde professionals voor de klas te zetten. “Ik heb de overtuiging dat een vaste leraar, die er voor je is, je helpt en een arm om je heen kan slaan, heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen”, zegt Wiersma in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Volgens het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het primair onderwijs, is één leerkracht voor de klas niet langer haalbaar vanwege het nijpende tekort. Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen willen zij minder scholen en coördinerende leerkrachten en niet-bevoegde professionals voor de klas, meldde Het Parool maandag.

Leerlingen krijgen dan les van wisselende professionals, zoals kunstenaars en accountants. Een bevoegde leerkracht krijgt een coördinerende rol. “Het BBO zegt: we maken van de noodoplossing – het af en toe inschakelen van extra hulp – de standaard en gaan ervan uit dat het niet meer lukt om één vast gezicht voor de klas te zetten. Ik ben daar echt tegen”, reageert Wiersma.

“Als je het idee van één leraar loslaat en accepteert dat de standaard iets anders is, span je het paard achter de wagen en geef je de status van het beroep niet wat het nodig heeft”, zegt de minister. “We zijn juist druk met het salaris, het verlagen van de werkdruk en hulp om de lessen heen.”

Scholen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Almere kregen in 2020 al toestemming uit Den Haag om onder voorwaarden onbevoegden voor de klas te zetten, als noodgreep tegen de grote tekorten.

Wiersma vindt het ook geen goede zaak dat leraren zelf geen zeggenschap hebben gehad bij de totstandkoming van het plan. “Dit komt van een paar partijen in het onderwijs in Amsterdam, maar leraren zeggen: ik was er niet bij. Dat is niet goed. Als je afspraken maakt, moet dat met iedereen. Met ouders, met leraren en leerlingen.”

Situatie Amsterdam

De minister begrijpt dat de strijd tegen het personeelstekort extra lastig is voor scholen in Amsterdam. Kinderen gaan daar soms maar vier dagen in de week naar school en ook staan er al vaker onbevoegde docenten voor de klas. De ambities om het lerarentekort terug te dringen naar minder dan 5 procent zijn niet gehaald.

Wiersma: “Ik wil ook niet dat leerlingen soms maar vier dagen per week naar school gaan. Daarvoor heb je een goed plan nodig, maar dat is iets wat je met z’n allen een goed plan vindt. Dat is hier niet het geval.” Hij vindt dat de Amsterdamse schoolbesturen terug moeten naar de tekentafel.

“Zorg er met elkaar voor dat je een plan hebt dat ook voor leraren werkt en de status van het beroep niet uitholt”, aldus Wiersma.

Lees ook: 

Onderwijsinspectie: leesvaardigheid basisscholieren onder gewenst niveau

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer