Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden
“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via zijn woordvoerder over de conclusie van het IPCC-rapport dat het doel om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen uit zicht raakt. Bij de volgende klimaatconferentie in Dubai wil de minister zich ook inzetten om dit doel alsnog te halen.
Het internationale panel van klimaatwetenschappers IPCC zegt in zijn laatste rapport dat de kans het grootst is dat de opwarming van de aarde boven de 1,5 graad uitkomt, zelfs als de uitstoot van broeikasgassen drastisch vermindert. In de meeste scenario’s is deze grens al tussen 2030 en 2035 bereikt. De onderzoekers hebben ook een hoopvolle boodschap: het is nog mogelijk om een leefbare en duurzame toekomst voor iedereen veilig te stellen. Er zijn namelijk veel uitvoerbare en effectieve opties om de uitstoot te verlagen en die worden bovendien betaalbaarder.
De grens van 1,5 graad is volgens de zegsman van Jetten zo belangrijk “omdat bij verre overschrijding een aantal kantelpunten worden overschreden”. Na die kantelpunten is er volgens wetenschappers geen weg meer terug. Bij de vorige klimaattop in Egypte is volgens de bewindsman veel voortgang geboekt wat betreft de compensatie van klimaatschade. “Schade compenseren zonder inzet om die te voorkomen is dweilen met kraan open”, zegt de woordvoerder. Daarom wordt dat het belangrijkste punt voor het kabinet bij de volgende klimaattop.
Frans Timmermans
Het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC maakt “ondubbelzinnig” duidelijk dat de inspanningen om emissies te verminderen, moeten worden opgevoerd. Er is meer ambitie nodig, twittert vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in een reactie. “Dit is existentieel. We moeten versnellen.”
Timmermans, die verantwoordelijk is voor klimaatbeleid bij de commissie, roept alle partijen op actie te ondernemen om te zorgen dat “we de 1,5 graad opwarming binnen bereik houden, zoals we in Glasgow en Sharm el-Sheikh hebben beloofd”. “Hoe langer we wachten met verregaande emissiereducties, hoe hoger de risico’s, hoe meer schade.” Daarbij worden degenen die het minst hebben bijgedragen aan de opwarming volgens hem het hardst getroffen.
Volgens de Nederlander tast de klimaatcrisis de natuur en de gezondheid aan en zorgt die voor voedsel- en wateronzekerheid. Krachtig binnenlands beleid is nodig om de klus te klaren, stelt hij. Landen moeten hun nationale doelstellingen opschroeven, zoals de EU-landen hebben aangekondigd te zullen doen.
“Elke fractie van een graad is van belang”, aldus Timmermans, “en elke stap die we als beleidsmakers zetten, maakt een verschil voor de toekomstige gezondheid en welvaart van onze burgers”.
Kamerleden reageren gealarmeerd
Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.
“Met het ene na het andere rapport luiden wetenschappers de noodklok. Het is aan de politiek om moed te tonen en de knopen door te hakken om onze planeet leefbaar te houden”, zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger in een reactie op het rapport. “Het kabinet haalt jaar op jaar de klimaatdoelen niet. Het kabinet moet stoppen met dralen.”
Volgens Joris Thijssen (PvdA) moet Nederland “aan de bak” om de 1,5 graad nog te kunnen halen. “En dat moet natuurlijk wel sociaal. Want de klimaattransitie zal sociaal zijn of niet zijn”, zegt hij in een tweet.
“Veel minder vliegen, veel minder vlees en zuivel, veel minder verspilling, veel meer natuur”, somt Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren op wat er volgens haar moet gebeuren in deze “klimaatnoodtoestand”.
“Voor degenen die nu geboren worden zal klimaatverandering, tegen de tijd dat ze oud zijn, zeer ernstige gevolgen hebben”, twittert D66-Kamerlid Raoul Boucke. “Daarom hebben we in Nederland zulke hoge klimaatambities.”
Ook Silvio Erkens van regeringspartij VVD ziet in het rapport het bewijs dat “we ambitieus door moeten” met de klimaat- en energietransitie. “Op het moment vertragen we de energietransitie door jarenlang vast te lopen in bureaucratische procedures. Hier zit de sleutel tot het versnellen van de uitvoering. Uiteindelijk is het via het praktisch uitvoeren van plannen dat we versneld duurzamer worden, niet met meer plannen op papier.”
Lees ook:
Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer